Frustratie groeit over uitblijven vrijwillige uitkoopregeling varkensboeren

In het stikstofakkoord, dat in februari 2022 gesloten is, werd een vrijwillige uitkoopregeling voor varkensboeren beloofd. Maar die is nog niet voor meteen. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) op een vraag van parlementslid Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) in de Commissie Landbouw van het Vlaams parlement. “Het lijkt wel een straatje zonder einde”, hekelt Sintobin de trage vooruitgang in het dossier. “De varkensboeren blijven daardoor in grote onzekerheid.”

11 januari 2023  – Laatste update 11 januari 2023 16:31
Lees meer over:
varken-1280

De vrijwillige uitkoopregeling werd in juni 2022 afgeklopt door de Vlaamse regering. Er werd 200 miljoen euro voorzien voor de uitkoop van varkensbedrijven met een impactscore van 0,5 procent of meer op de omliggende natuur. Ongeveer 900 bedrijven zouden in aanmerking komen, zo’n kwart van alle varkensbedrijven. 

Europees getalm

Vlaams Belang kaartte het uitblijven van de uitkoopregeling al meermaals aan in het Vlaams parlement. In oktober kreeg de oppositiepartij het antwoord dat het dossier vertraging opliep en de minister geen enkel idee had over een verdere exacte timing. Ook nu geeft minister Brouns nog steeds aan dat er “nog geen zicht is op een concrete datum van inwerkingtreding”. 

De minister verwacht pas “in de komende maanden” een antwoord van de Europese Commissie. Die moet namelijk nog een oordeel vellen over de regeling, en meer bepaald over de uitbetalingsvoorwaarden. Brouns gaf in zijn antwoord bovendien zelf aan dat Europa sneller mag schakelen. “Enerzijds moet de veestapel omlaag en moet stikstofuitstoot gereduceerd worden. En dan komen we met een goed voorstel, en dan is het nog niet goed”, aldus de landbouwminister. 

De kritiek op de traagheid van de EU kon op bijval rekenen van Bart Dochy, voorzitter van de commissie Landbouw. “Het is hemeltergend en absoluut niet correct. (…) Als men hier al zo moeilijk over doet, dan ben ik weinig hoopvol over de manier waarop Europa naar ons kijkt. De vraag is of we dat eigenlijk op deze manier moeten blijven aanvaarden”, klinkt het. 

Dochy wijst er ook op dat de regeling, die de Vlaamse regering uitwerkte, gebaseerd is op een start in 2022. “Dat betekent dat er ook een aantal referenties in zitten die gebaseerd zijn op een start in 2022. Bijvoorbeeld de laatste aangifte met dierenaantallen is dan de aangifte 2021. Vanaf 15 februari is dat 2022. We zitten daar dus met een evolutie door de vertraging door Europa, buiten de wil van de Vlaamse overheid, en zeker buiten de wil van de landbouwers die daar op willen intekenen”, aldus het parlementslid, die vraagt om flexibiliteit te voorzien in de definitieve beslissing. “De mensen die er recht op hadden, mogen nu niet uit de boot vallen door de vertraging die is opgetreden.” 

Interesse is er 

Sintobin had het in zijn tussenkomst ook over de meer dan 20.000 bezwaarschriften tegen de stikstofregeling. Daaruit bleek dat een groot deel van de varkensboeren interesse zou hebben in een vrijwillige uitkoopregeling. De minister gaf hierover aan dat het uitbreiden van de doelgroep geen focus is bij de huidige uitkoopregeling.

“En ondertussen slepen onze varkensboeren zich van crisis naar crisis”, besluit Sintobin. “Steeds opnieuw geeft deze Vlaamse regering het signaal dat landbouw eerder als last dan als opportuniteit beschouwd wordt. Het blijvende uitstel met de daaraan gekoppelde onzekerheid is gewoon onmenselijk.”

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek