header.home link

Fruitteelt wordt erkend als "sector in crisis"

13 december 2022

De fruitteelt is erkend als ‘sector in crisis’ door federaal landbouwminister David Clarinval (MR) Op die manier kunnen telers uitstel van betaling van hun sociale zekerheidsbijdragen krijgen. Er komt ook een technische werkgroep die zich moet buigen over de problemen in de keten en de prijsvorming. “Dit is een belangrijke eerste stap om de structurele problemen in de sector aan te pakken”, zegt EU-parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld) die samen met de fruittelers aan de alarmbel trok.

Lees meer over:

De fruitsector in Vlaanderen heeft het al verschillende jaren moeilijk. Zeker de appeltelers hebben het bijzonder moeilijk. Nadat de oogst verschillende jaren sterk tegenviel, is er dit jaar wel een goede opbrengst. Maar de Vlaamse appeltelers hebben 15 procent van hun appelen aan de bomen laten hangen. Dat is enerzijds een gevolg van de hoge energieprijzen waardoor gekoelde opslag te duur is geworden. Anderzijds is de prijsvorming ook ondermaats. Door de Russische inval in Oekraïne en de daaropvolgende handelsboycot gaat er geen enkele Europese appel meer de grens over en is er een overaanbod ontstaan in West-Europa met lage prijzen tot gevolg.

EU-parlementslid Vautmans, die zelf in de Limburgse fruitstreek woont, klopte samen met aan aantal fruittelers aan bij minister Clarinval om hem te wijzen op de diepe crisis waarin de sector zich bevindt. De minister nam daarop drie maatregelen. “Door de sector als een sector in crisis te erkennen, kunnen fruittelers die daarom vragen een vermindering of uitstel van hun sociale zekerheidsbijdragen krijgen”, zo laat de minister weten.

Daarnaast wordt ook een technische werkgroep opgericht met daarin fruittelers, de FOD Economie en het kabinet. “Zij zullen zich buigen over de problemen in de keten en de prijsvorming. Daarnaast heb ik deze zaak eerder al voorgelegd aan het Prijzenobservatorium. Dat zal een analyse maktot slot en over de marges van de verschillende ketenpartners. Ik verwacht het verslag hierover in de komende dagen”, aldus Clarinval. Hij zal tot slot de crisis in de fruitteelt ook meenemen als agendapunt voor de volgende Belgische interministeriële conferentie over het landbouwbeleid.

Vautmans is blij met de maatregelen die Clarinval heeft uitgewerkt. “Het erkennen van de fruitteeltsector als een sector in crisis zorgt voor wat ademruimte op de bedrijven”, aldus de Open Vld-politica. Nog belangrijker voor haar is de oprichting van een technische werkgroep waar ook een delegatie Limburgse telers zal in zetelen. “In die werkgroep kunnen de structurele problemen binnen de sector aangepakt worden. Ons fruit behoort tot het beste van Europa, we moeten ervoor zorgen dat onze telers ook kunnen blijven telen”, aldus nog Vautmans.

Uitgelicht
De appelproductie is dit jaar 9 procent hoger uitgevallen dan aanvankelijk voorspeld in de zomer. Maar dat wil niet zeggen dat er ook meer appels geoogst zijn. Het Verbond van...
23 november 2022 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek