Franse wijnproductie in 2021 naar verwachting "historisch laag"

De Franse wijnproductie zou in 2021 met 24 tot 30 procent dalen tot een "historisch laag" niveau door de strenge voorjaarsvorst. Dat maakte het ministerie van Landbouw van onze zuiderburen bekend op basis van de oogstramingen. Ook de Belgische wijnbouwers ontsnappen niet aan de hoge plaagdruk door de slechte weersomstandigheden.

6 augustus 2021  – Laatste update 6 augustus 2021 16:50
Lees meer over:
wijn-fles-druif-1280

De vorst van april heeft naast de wijngaarden, ook de Franse fruitbomen zwaar getroffen, met name de abrikozen. De oogst voor 2021 zou de helft kleiner kunnen zijn dan het gemiddelde voor 2016-2020, volgens ramingen op 1 augustus. Dat zou de slechtste oogst in 42 jaar zijn.

Ook ziekten van de wijnstok zoals meeldauw zouden een nefaste invloed hebben op de wijnoogst. Volgens ramingen van 1 augustus zou er tussen 32,6 en 35,6 miljoen hectoliter wijn worden geproduceerd.

"De wijnproductie in 2021 zal naar verwachting historisch laag zijn, lager dan in 1991 en 2017, toen er ook strenge vorst was in het voorjaar," aldus nog het ministerie.

Noodweer tast ook de Belgische wijnranken aan

Valse meeldauw, een schimmel die woekert bij langdurig vochtig weer, heeft ook zijn weg gevonden naar de Belgische wijnranken. Volgens VRT zouden de wijnbouwers maar liefst 30 procent van hun opbrengst kunnen verliezen.

"Door het regenweer kunnen we de planten niet voldoende verzorgen tegen schimmels", zegt Paul Vleminckx van Chardonnay Meerdael in Oud-Heverlee. "De klassieke varianten hebben er het meest last van, de hybrides minder. Het is ook streekgebonden. Bij ons valt het mee, maar waar veel water gevallen is, onder andere in het Hageland, is de schade het grootst", aldus Vleminckx.

wijngaard-wijnbouw-druivenrank-1280

"We sproeien preventief tegen valse meeldauw, maar als het zoveel regent, stroomt alle sproeistof gewoon weg", zegt Daniël Vandervaeren van Danouise. Zijn wijngaard ligt op de zuiderflanken van de Houwaartseberg in Tielt-Winge, midden in het Hageland. "Ik heb redelijk veel schade. Het effect van de schimmel zie ik nu al: meer dan de helft van de druiventrosjes zijn weggedroogd", zegt Vandervaeren. "Volgend jaar ben ik twintig jaar commercieel druiven aan het kweken en zo'n jaar heb ik nog nooit meegemaakt. Maar het zijn dan ook extreme weersomstandigheden", aldus Vandervaeren.

Dat de valse meeldauw aan de opbrengst van dit wijnjaar zal vreten, durft Vleminckx niet te voorspellen. "Het is nog te vroeg om te zeggen dat we minder zullen oogsten. Het seizoen is twee, drie weken later begonnen en we zullen pas eind september, begin oktober plukken. We moeten dus nog twee maanden vechten tegen de natuur." Dat is nodig, wil de wijnbouwer toch iets uit zijn druiven halen. "Als je nu niks doet, als je nu je planten niet verzorgt, kan je de oogst op je buik schrijven: de trosjes zijn hypergevoelig", zegt Vleminckx. Vandervaeren is minder hoopvol. "De trossen die weg zijn, zijn weg. Ik heb één voordeel: het is mijn bijberoep, ik moet er niet van leven", zegt hij.

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek