Franse vissers gaan havens en Kanaaltunnel blokkeren in visserijconflict met VK

In het conflict rond de visvergunningen gaan de Franse vissers over tot actie. Vrijdag zullen ze de toegang tot drie havens aan het Kanaal blokkeren en ook verhinderen dat vrachtwagens de Kanaaltunnel kunnen bereiken. Dat heeft het nationale comité van Franse vissers aangekondigd.

25 november 2021  – Laatste update 25 november 2021 20:42
Lees meer over:

De vissers zullen op zee de toegang voor ferries blokkeren tot de havens van Saint-Malo, Ouistreham en Calais. Op het land zullen ze de toegang tot de vrachtterminal van de Kanaaltunnel voor vrachtwagens blokkeren. Dat zal "gedurende enkele uren" gebeuren, aldus comitévoorzitter Gérard Romiti tijdens een persconferentie. Hij sprak van een "waarschuwingsschot". "We willen onze vergunningen terugkrijgen."

Met deze acties willen de Franse vissers een doorbraak forceren in het dossier van de vislicenties voor Franse vissers in de zone van 6 tot 12 mijl van de Britse kust en de Kanaaleilanden. Het brexitakkoord van eind vorig jaar voorziet dat Europese vissers verder in bepaalde Britse wateren kunnen vissen, op voorwaarde dat ze kunnen bewijzen dat ze er voordien ook al aan de slag waren. Vandaag zijn er zo’n 200 vergunningen uitgereikt aan Franse vissers door de Britse autoriteiten, terwijl Frankrijk er nog 244 eist.

Begin november dreigde Frankrijk er ook al mee dat het met systematische douane- en sanitaire controles op Britste producten die in Frankrijk aankomen, zou starten. Ook zou er een verbod komen op het invoeren van visproducten uit Groot-Brittannië. Daarnaast werd ook gedreigd met het aan banden leggen van de stroomtoevoer voor de Kanaaleilanden. Gesprekken tussen de Franse president Emmanuel Macron en de Britse premier Boris Johnson in de marge van de Klimaattop in Glasgow konden dit echter voorkomen.

Overleg tussen beide landen heeft echter geen oplossing opgeleverd waardoor de Franse vissers nu toch tot actie overgaan. De Britse regering zegt zich voor te bereiden op de protestactie. "Londen zal de actie aandachtig opvolgen en houdt ook noodplannen achter de hand", zegt een woordvoerder van premier Johnson. De Britse regering dringt er bij de Franse autoriteiten op aan om erop toe te zien dat er geen onwettelijke acties plaatsvinden en dat de handel niet getroffen wordt. Het Kanaal en de Kanaaltunnel zijn voor Groot-Brittannië de belangrijkste handelsroute. Een blokkade van overzetboten of de treinen die via die tunnel sporen, kan de Britse economie treffen.

Bron: Belga / eigen berichtgeving

Beeld: Departement Landbouw en Visserij

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek