Franse pipiverwerker Toopi plant site in België voor productie kunstmestvervangers

De Franse start-up Toopi Organics, gespecialiseerd in de inzameling van menselijke urine om die te herwerken tot biostimulanten voor gebruik in de landbouw, heeft deze maand 16 miljoen euro opgehaald om zijn ontwikkeling in Frankrijk en België te versnellen. Met het geld wil het onder meer een fabriek in België bouwen voor de productie van één miljoen liter meststoffen. De eerste meststoffen uit urine zijn inmiddels op de markt en in gebruik in België.

28 september 2023  – Laatst bijgewerkt om 28 september 2023 18:18 Jerom Rozendaal
Lees meer over:
Toopi

Het gebruik van gerecupereerde meststoffen uit dierlijke mest en urine als alternatief voor kunstmest is de voorbije jaren al veelvuldig besproken. Ondanks de lobby van instellingen en wetenschappers - waaronder professor aan de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van UGent Erik Meers -blijft de Europese wetgeving de derivaten aanschouwen als dierlijke mest waardoor het aan de nitraatrichtlijn moet voldoen en het gebruik begrensd is tot 170 kilo per hectare. Volgens Meers zou Renure als kunstmestalternatief gelabeld moeten worden.

Toopi Organics, dat in 2018 is opgericht en zich richt op menselijke urine, heeft van deze beperkende wetgeving geen last. De kaderrichtlijn water vermeldt namelijk “van dierlijke oorsprong” in verband met nitraatgevoelige zones en het 170 kg plafond. Alhoewel de mens, net zoals een koe een zoogdier is, valt diens urine niet binnen deze categorie, stelt Meers. “Vermits de verwerker van menselijke urine een productgoedkeuring heeft, kan hij dat als alternatief voor kunstmest aanbieden.” Hij stelt wel dat in geval van menselijke urine bij de verwerking goed gekeken moet worden naar de resten van medicijnen in de urine.

Hoge gasprijzen brengt koeienurine dichter bij sierteelt en landbouw
Uitgelicht
Een Nederlandse boomkweker is voor de bemesting van zijn heesters en coniferen van kunstmest overgestapt naar koeienurine. Door de hoge gas- en kunstmestprijzen zijn we volgen...
11 oktober 2022 Lees meer

Eerste kunstmestvervanger op de markt in België

De Franse urineverwerker benadrukt dat deze risico’s zijn afgedekt met het verwerkingsproces in de fabriek. Het bedrijf dat in 2018 is opgezet, verkrijgt zijn grondstoffen op festivals en andere openbare gelegenheden. Vervolgens wordt de urine in de fabriek volgens een geheim procedé gezuiverd en geconcentreerd. Het eindproduct is volgens de fabrikant een “biostimulant” die de afhankelijkheid van minerale kunstmest tot vijftig procent kan reduceren. Het potentieel van urine als kunstmestvervanger wordt beaamd door Meers en andere experts. “Urine bevat veel ureum, de basisstof voor veel kunstmeststoffen.”

ToopiFabriek
Toopi_biostimulant

Toopi Organics heeft inmiddels toestemming gekregen om zijn eerste product (Lactopi Start) te verkopen in zes Europese landen waaronder België. Volgens de Alexandra Carpentier, CEO van het bedrijf, zou dit middel positief onthaald zijn in ons land. Zij wijst als voorbeeld op de Waalse boer Étienne Allard die in een getuigenis op YouTube zijn enthousiasme deelt over het middel dat onder andere de wortelgroei zou verbeteren. Hij heeft het middel als starter toegepast in de maïs- en aardappelteelt.

Om verdere groei mogelijk te maken, haalde het bedrijf eerder deze maand 16 miljoen euro op. Deze fondsen moeten Toopi Organics toelaten om zijn netwerk voor het verzamelen van menselijke urine uit te breiden, om drie nieuwe biostimulanten te ontwikkelen en om twee verwerkingssites te bouwen met elk een capaciteit van een miljoen liter per jaar. Na de oplevering van de Franse fabriek in 2025, start het bedrijf het jaar nadien de bouw van een site in België. Met een productie van twee miljoen liter kan het bedrijf een areaal van 600.000 hectare voorzien van meststof.

Beeld: Toopi

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek