header.home link

Franse markt voor biomelk uit evenwicht

29 oktober 2021

De markt voor Franse biomelk kampt met overproductie. Een deel van de biologische melkplas wordt nu als standaardmelk vergoed en coöperatie Biolait smeekt de Franse consument om meer biomelk te kopen.

Lees meer over:

De biologische melksector in Frankrijk raakt steeds verder in een crisis. Doordat veel boeren een paar jaar geleden met de omschakeling zijn begonnen, neemt het aanbod snel toe. Daar staat echter een stagnerende vraag tegenover.

‘’De Fransen drinken niet genoeg biologische melk om de nationale productie te absorberen. Na jaren van sterke groei remt de vraag af. Dat noopt de sector tot snel afremmen om instorten van de prijs te voorkomen”, constateert de organisatie voor de landbouw en visserij FranceAgriMer.

Bio-melkplas

De Franse melkproducenten, verenigd in de economische commissie Cniel, hebben in 2017 afgesproken om de productie van biologisch in 5 jaar tijd te verdubbelen. Dat doel is ruimschoots gehaald met vorig jaar een productie van 5 miljard liter, ongeveer 5% van de totale Franse melkplas. Volgens de laatste opgave van de statistiekdienst Agreste nam biologische melk in de eerste 7 maanden van dit jaar 5,2% van de totale 14,62 miljard liter voor haar rekening, opnieuw een forse groei dus. Over een heel jaar wordt de productie tegen eind 2022 geschat op 1,35 miljard liter, dat is 22% meer dan in 2020.

De Fransen drinken niet genoeg biologische melk om de nationale productie te absorberen. Na jaren van sterke groei remt de vraag af. Dat noopt de sector tot snel afremmen om instorten van de prijs te voorkomen

FranceAgriMer

Het concrete verzoek van melkcoöperatie Biolait aan de Fransen is daarom om per gezin een grootverpakking, dat wil zeggen een tray met zes literpakken, van Biolait te kopen. Daarbij gaat het om houdbare UHT-melk, want verse melk is in Franse winkels vrijwel niet te vinden.

“Een groot aantal boeren verkeert in de problemen en zou noodgedwongen met hun activiteiten moeten stoppen. Door hun productie te verminderen, doen de leden van Biolait er alles aan om het aanbod aan te passen aan de vraag en de markt te stabiliseren, zonder de prijs te ondermijnen”, verklaart de coöperatie.

Deel bio-melk voor prijs gangbare melk verkocht

Eerder al kondigden de twee grootste melkverwerkers van Frankrijk, Lactalis en Sodiaal, aan dat voor een deel van de geleverde biologische melk niet meer de premie wordt betaald. Bij Lactalis gaat het inmiddels om 30% die als standaardmelk wordt vergoed.

Bron: food&agribusiness.nl

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek