header.home link

Franse boeren zaaien meer zonnebloemen en minder maïs

11 mei 2022

De recordprijzen die sinds de Russische invasie betaald worden op de markten voor oliehoudende gewassen hebben geleid tot een verschuiving in het Franse landbouwareaal. Vooral zonnebloemen zijn de afgelopen weken opvallend meer gezaaid, ten koste van maïs. Uit de statistieken van het Franse ministerie van Landbouw blijkt woensdag dat de met zonnebloemen bezaaide oppervlakte met 8,6 procent is gestegen. Voor Vlaanderen zijn de resultaten van de verzamelaanvragen nog niet bekend.

Lees meer over:
zonnebloemveld1250

Oekraïne staat in voor goed de helft van de wereldwijde productie van zonnebloemolie, en vanwege de oorlog kan het land op dit moment amper zonnebloemolie exporteren.

"Zonnebloem is ook een gewas dat minder stikstof nodig heeft dan maïs en beter bestand is tegen droogte", aldus het Franse ministerie. De meststoffenprijzen gingen de voorbije weken fors de hoogte in.

Geschat wordt dat het zonnebloemareaal in 2022 758.000 hectare zal bedragen, 8,6 procent meer dan in 2021 en 17,8 procent meer dan het gemiddelde in de periode 2017-'21. Het record van 2020 wordt echter niet gehaald. Vooral in departementen waar de maïsoppervlakte afneemt, werd er opvallend meer zonnebloem gezaaid.

Ook wat betreft andere oliehoudende gewassen wordt een groei opgetekend. Voor koolzaad gaat het in vergelijking met 2021 om een stijging met 18 procent, maar het koolzaadareaal blijft wel onder het gemiddelde van de periode 2017-'21. Voor soja gaat het om een groei met 4 procent.

Het areaal voor zachte tarwe is met 3,8 procent gedaald en dat voor korrelmaïs met bijna 6 procent. Bij voedermaïs, bestemd voor dieren, is de bezaaide oppervlakte stabiel gebleven.

In Vlaamse velden?

Wat het effect zal zijn van de oorlog voor Vlaanderen is op dit moment nog niet geweten. Landbouwers hadden tot 30 april de tijd om hun verzamelaanvraag in te dienen. Daar moeten eerst de overlappingen uitgefilterd worden, laat het departement Landbouw & Visserij weten. Begin juni zullen de resultaten hiervan bekend zijn.

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek