nieuws

Zomer zet rem op varkensprijs: sector alert na plotselinge daling

nieuws

De varkensprijs is in korte tijd fors gedaald. In amper twee weken zakte de notering met 15 cent per kilo. De daling lijkt een directe reactie op de prijsverlaging in Duitsland, waar slachthuizen en producentenorganisaties gezamenlijk een verlaging van eveneens 15 cent doorvoerden. “Hopelijk stopt het hierbij, maar de nakende vakantieperiode stemt doet toch wat vrezen”, klinkt het in de sector.

gisteren VILT-redactie

Bij de Belgian Pork Group (BPG) daalde de prijsnotering van 2,03 euro per kilo geslacht gewicht (week 25) naar 1,88 euro nu. Eerst ging er 5 cent af, daarna nog eens 10. De Belgische markt volgt doorgaans de prijsontwikkelingen in Duitsland en Nederland, waar een vergelijkbare daling plaatsvond. “Het komt niet vaak voor dat vleesprijzen zo snel zakken”, zegt Wouter Wytynck, secretaris van de sectorvakgroep varkenshouderij bij Boerenbond.

Druk op prijzen al langer voelbaar

Volgens Wytynck stond er al langer druk op de prijzen. “Slachthuizen gaven aan dat ze de hoge inkoopprijzen moeilijk konden doorrekenen aan hun afnemers. Met de zomervakantie in het vooruitzicht, besloten Duitse slachthuizen en producentenorganisaties tot een stevige prijsdaling, in de hoop een stabieler prijsniveau te creëren dat langer houdbaar is.”

Traditionele zomerdip op komst?

De zomervakantie belooft weinig goeds voor de prijsevolutie. “Tijdens de vakantie zijn veel mensen op reis en ligt de consumptie van varkensvlees traditioneel lager”, zegt Wytynck. “Die verminderde vraag houdt ook in dat de druk op de vleesprijzen en dus ook op de varkensprijzen nog wel even kan aanhouden.”

Statistieken van andere jaren leren dat de prijs in de zomermaanden wel vaker daalt. In augustus 2023 zakte de Danis-notering (levend gewicht) met 17 cent, in augustus 2024 met 9 cent. “We hopen dat het dit jaar niet zover komt”, aldus Wytynck.

Geen einde aan goede conjunctuur, voorlopig

Toch is er volgens Wytynck geen reden tot paniek. De sector kent sinds enkele jaren een gunstige prijsevolutie: het jaargemiddelde lag op 1,634 euro per kilo in 2023, 1,48 euro in 2024 en voorlopig 1,343 euro in 2025. Ter vergelijking: in 2021 bedroeg het gemiddelde slechts 0,868 euro.

Extra druk door import uit Spanje en Denemarken

Het hogere aanbod uit landen als Denemarken en Spanje – gericht op export naar derde landen – zorgt momenteel voor extra druk op de Europese markt. “De uitvoer naar China ligt nog steeds op slechts een derde van het vroegere niveau. Daardoor is Europa zelf belangrijker geworden als afzetmarkt. Een groter aanbod is hier dus sneller voelbaar”, aldus Wytynck.

Toch blijven de vooruitzichten op de lange termijn positief. In Vlaanderen en Nederland, maar ook in andere West-Europese landen, neemt de veestapel en dus ook het aanbod licht af door stoppende varkensboeren. 

Boer Van Limpt: "Zomerprijsdip is seizoenspatroon"

Ook varkenshouder Ton van Limpt maakt zich nog geen grote zorgen. “De daling is typisch voor de zomer. Het aanbod in Europa neemt structureel af. Een langdurige prijsdaling is alleen te verwachten als ook de vraag structureel terugvalt, en dat is momenteel niet het geval.”

Van Limpt werkt onder het Beter Leven-keurmerk en levert vooral aan Belgische supermarkten. Hij pleit voor meer seizoenssturing in het aanbod. “Als er in november 2024 minder zeugen waren geïnsemineerd, hadden we nu minder aanbod. Dan zou de markt meer in balans zijn met de lagere zomerconsumptie.”

Varkenspest vormt grotere dreiging

Wat Van Limpt meer zorgen baart dan de zomerdip, is het oprukken van de Afrikaanse varkenspest. Onlangs werden besmette everzwijnen aangetroffen in Duitsland, op amper 160 kilometer van de Belgische grens. “Een uitbraak in Vlaanderen zou een zware impact hebben op de prijs”, waarschuwt hij.

Vlaamse en Nederlandse belangenorganisaties roepen daarom op tot verhoogde waakzaamheid. De Nederlandse organisatie Vee&Logistiek wijst op het verhoogde risico tijdens het toeristenseizoen. Varkenspest kan zich bijvoorbeeld verspreiden via voedselresten op parkeerplaatsen. De organisatie pleit voor strenger toezicht en gerichte communicatie naar burgers en toeristen over de risico’s van zwerfafval.

Afrikaanse varkenspest op 160 km van België: varkenssector pleit voor strengere preventiemaatregelen
Uitgelicht
Begin deze week is nabij Kirchhundem (Noordrijn-Westfalen) een nieuwe besmettingshaard van Afrikaanse varkenspest (AVP) ontdekt. Vijf dode everzwijnen in het district Olpe, op...
20 juni 2025 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek