Fedis boos over vaccinatieplannen voor winkelpersoneel

Het Voedselagentschap pleit ervoor winkelpersoneel te vaccineren om de overdracht van besmettelijke aandoeningen via voeding te voorkomen. Handels-organisatie Fedis spreekt van een draconische maatregel die de distributiesector onnodig op kosten jaagt. "En zelfs al vaccineren we het personeel, ook klanten raken groenten en fruit aan", klinkt het bij Fedis.
17 maart 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:11

Het Voedselagentschap pleit ervoor winkelpersoneel te vaccineren om zo de overdracht van besmettelijke aandoeningen via voeding te voorkomen. Handelsorganisatie Fedis spreekt van een draconische maatregel die de distributiesector onnodig op kosten jaagt. "En zelfs al vaccineren we het personeel, ook klanten raken groenten en fruit aan, dat in de rekken ligt", zegt Joeri Deswarte, adviseur voedingsbeleid van Fedis.

Federaal minister van Landbouw en Middenstand Sabine Laruelle (MR) en haar collega van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) werken aan een nieuw koninklijk besluit dat de bestaande regels inzake voedselveiligheid aanscherpt.

Een van de meest in het oog springende voorstellen, is het idee om winkelpersoneel dat in contact komt met onverpakte levensmiddelen zoals vlees, vis, bereide maaltijden, brood en groente en fruit te laten inenten tegen hepatitis A, een virale infectie die kan leiden tot ontsteking van de lever.

Het voorstel, dat gesteund wordt door het wetenschappelijk comité van het Voedselagentschap en de Hoge Gezondheidsraad, is bijzonder controversieel. Fedis, de koepel van de grote winkelketens in ons land, vindt het te verregaand.

"Wij vinden de voeldselveiligheid primordiaal, maar het zou ook nuttig zijn om een kosten-batenanalyse te maken. Over hoeveel gevallen van hepatitis spreken we eigenlijk?", zegt Joeri Deswarte, adviseur voedingsbeleid van Fedis.

Volgens hem zal de vooropgestelde maatregel de winkelketens onnodig op kosten jagen. "Doktersbezoek en twee vaccins tegen hepatitis A kosten de sector naar schatting 10 miljoen euro," zegt Deswarte. "Dat is een overdreven kost voor een maatregel waarvan het nut niet bewezen is".

"En zelfs al vaccineren we onze werknemers die groenten en fruit in de rekken leggen, dan kan je nog altijd problemen krijgen met de klanten die de levenswaren in hun handen nemen en terugleggen".

In een reactie verduidelijkt het Voedselagentschap dat de vaccinatieplicht enkel zou gelden voor werknemers die niet kunnen aantonen dat ze immuun zijn voor hepatitis A. Woordvoerster Lieve Busschots gaf toe dat het voorstel omstreden is.

Bron: De Morgen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek