Federatie van de veehandel vraagt heropening van Europese markten

Als gevolg van een blauwtongbesmetting gelden er exportbeperkingen op Belgisch vee. De nationale veehandelfederatie (FNCB) dringt er bij de Europese Unie op aan om de traditionele Europese markten te heropenen. “Door de klimaatopwarming worden steeds meer vectoriële ziekten overgedragen door muggen”, aldus FNCB. “De handel tussen landen zal in de toekomst hierdoor onmogelijk worden terwijl dit geen besmettelijke ziekten zijn.”

18 december 2023  – Laatst bijgewerkt om 18 december 2023 18:46 Jozefien Verstraete
Lees meer over:
Schapen Werner Aerts

In oktober werd blauwtong vastgesteld bij een schaap in Merksplas, daardoor werd het vrij internationaal handelsverkeer van levend rundvee, schapen, geiten en de levende producten ervan (sperma, embryo’s en eicellen) in België verlamd. De verkleinde afzetmarkt zet op deze manier druk op de prijzen in de veesector. Ondertussen is er wel terug vrije handelsverkeer van blauwtonggevoelige dieren tussen België en Nederland. Maar de exportbeperkingen naar landen zoals Frankrijk, Duitsland en Italië zijn nog steeds van kracht.

“Er is nog geen sprake van een marktineenstorting”, zegt Benoit Cassart, secretaris-generaal van FNCB. “Op dit moment houden de prijzen stand, maar de Belgische rundvleessector wordt wel met een zorgwekkende situatie geconfronteerd. De prijzen bevinden zich op de grens van de winstgevendheid. Door de klimaatopwarming worden meer vectoriële ziekten overgedragen door muggen. Met 24 verschillende serotypen van blauwtong en het verschijnen van nieuwe ziekten zoals de door muggen overdraagbare virusziekte EHD (epizootic haemorrhagic disease), zal elk land binnenkort een andere gezondheidssituatie hebben."

"De handel tussen landen zal onmogelijk worden terwijl dit geen besmettelijke ziekten zijn. Bovendien stoppen muggen niet aan de landsgrenzen”, gaat Cassart verder. “We moeten uitgaan van het idee dat we ermee moeten leven en insecten bestrijden om de verspreiding te voorkomen, waardoor we de handel niet schaden.”

Extra bescherming

De veehandelfederatie vraagt daarom aan de bevoegde autoriteiten om vee extra te beschermen tegen muggen, vooraleer maatregelen te nemen die de export beperken of zelfs verhinderen. "Frankrijk, Spanje en Italië hebben reeds de mogelijkheden hierover bij de Europese Commissie nagevraagd. België moet volgen", zegt Cassart. "We hebben om overleg verzocht tussen het kabinet van de federaal minister van Landbouw David Clarinval (MR), Waals minister van Landbouw Willy Borsus (MR), het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) en de regionale dierengezondheids- en identificatievereniging."

Blauwtong blokkeert export van rundvee
Uitgelicht
Door de eerste bevestigde vaststelling van blauwtong in ons land gaat de export van herkauwers nagenoeg op slot. “Als er voor de Belgische runderen geen buitenlandse bestemmin...
16 oktober 2023 Lees meer

Bron: Belga / eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek