Eerste besmetting blauwtong bevestigd in België

Na Nederland wordt nu ook ons land geplaagd door blauwtong. Bij een schapenbedrijf in het Antwerpse Merksplas is bij een dier een besmetting met blauwtong serotype 3 vastgesteld. Dat meldt het federaal Voedselagentschap (FAVV). "Aangezien het om een Belgisch schaap gaat waarbij er geen link gelegd kan worden met Nederland, komt de ziekte in ons land door de verspreiding van besmette knijten," aldus FAVV, "en is er sprake van een uitbraak."

10 oktober 2023  – Laatst bijgewerkt om 10 oktober 2023 16:36
Lees meer over:

Het dier vertoonde milde verschijnselen van de ziekte, maar is ondertussen aan de betere hand. De andere dieren op het bedrijf vertonen geen symptomen momenteel. Het Voedselagentschap roept veehouders op tot waakzaamheid en vraagt hen om bij een vermoeden van besmetting met het blauwtongvirus onmiddellijk hun dierenarts te contacteren en de Lokale Controle Eenheid van het FAVV te verwittigen.

Ziekteverschijnselen

Niet alle getroffen dieren ontwikkelen ziekteverschijnselen, maar de gekende symptomen zijn onder meer een verhoogde temperatuur, versnelde ademhaling, ontstoken slijmvlies met zweren, kreupelheid, gebrek aan eetlust, uitpuilen en blauw worden van de tong. De ziekte wordt verspreid door kriebelmuggen, zogeheten knijten. Zij dragen de ziekte niet over op mensen, maar wel naar herkauwers zoals schapen, geiten en koeien. Zieke dieren krijgen onder meer ontstekingen in de bek. Bij schapen kan de ziekte in 10 tot 30 procent van de gevallen leiden tot sterfte. Dieren die de besmetting overleven, hebben een reëel risico om onvruchtbaar te worden. 

In het verleden was vaccinatie doeltreffend tegen blauwtong, maar tegen deze serotype 3-variant is geen Europees goedgekeurd vaccin beschikbaar. Omdat de knijten zich snel en oncontroleerbaar verspreiden, heeft het volgens FAVV weinig zin om extra maatregelen op te leggen. Het Voedselagentschap voorziet wel, zoals elk jaar, een uitgebreide winterscreening bij honderden veehouderijen in dit land.

Preventieve maatregelen

Dierengezondeheidszorg (DGZ) laat weten dat je preventieve maatregelen voor je dieren kan treffen. "Door je dieren op te stallen tijdens de schemerperioden, kun je het risico op steken enigszins verkleinen want dat zijn de momenten waarop de knutten extra actief zijn", aldus DGZ. "Je kunt ook de dieren en hun omgeving behandelen met insecticiden. Helaas vormt geen enkele van deze remedies een garantie op succes."

"Eenmaal dieren besmet zijn, is het belangrijk ze zorgvuldig te behandelen", zegt DGZ. "Aangezien het om een virusinfectie gaat, kunnen alleen maar ondersteunende medicijnen toegediend worden zoals pijnstillers, ontstekingsremmers, en daarnaast eventueel antibiotica als er ook sprake is van secundaire bacteriële infecties."

Vrije status weg na vijf maanden

Door deze besmetting verliest ons land zijn vrije status voor blauwtong die in juni verkregen werd. Herkauwers kunnen wel nog steeds zonder specifieke voorwaarden binnen heel België verplaatst worden. Zo is er dus geen hinder voor de nationale handel.

Op vlak van internationale handel zijn er wel enkele beperkingen. Verkeer van blauwtonggevoelige dieren naar andere lidstaten is enkel mogelijk volgens de voorwaarden voorzien in de gedelegeerde verordening (EU) 2020/689. Lidstaten kunnen wel toestemming verlenen om blauwtong-gevoelige dieren, die niet voldoen aan de algemene regels, toch toe te laten op hun grondgebied onder vastgelegde specifieke versoepelingen. Deze specifieke versoepelingen zijn verschillend per lidstaat en zijn terug te vinden op de website van de Europese Commissie.

Vlaamse schapenhouders houden adem in bij dodelijk blauwtongvirus
Uitgelicht
De Vlaamse schapenhouderij is in de ban van het blauwtongvirus dat zich in Nederland als een olievlek verspreidt en ook de Belgische grens genaderd heeft. “Het is een kwestie...
5 oktober 2023 Lees meer

Bron: Belga / eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek