FBI onderzoekt wijnfraude bij veilinghuizen

nieuws
Terwijl Belgische en Nederlandse wijnhandelaars nog niet uitgehikt zijn over de pas ontdekte wijnfraude bij een Aarschotse handelaar, meldt de FBI een onderzoek naar grootscheeps wijngesjoemel bij veilinghuizen als Christie's en Zachys. Vraag is of de huizen bewust een oogje hebben dichtgeknepen. Zeldzame wijnen zijn immers big business. Vorig jaar nog waarschuwde concurrent Sotheby's de nieuwe rijken onder zijn klanten voor onbesuisde wijnaankopen.
8 maart 2007  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:59
Terwijl Belgische en Nederlandse wijnhandelaars nog niet uitgehikt zijn over de pas ontdekte wijnfraude bij een Aarschotse handelaar, meldt de FBI een onderzoek naar grootscheeps wijngesjoemel bij veilinghuizen als Christie's en Zachys. Vraag is of de huizen bewust een oogje hebben dichtgeknepen. Zeldzame wijnen zijn immers big business. Vorig jaar nog waarschuwde concurrent Sotheby's de nieuwe rijken onder zijn klanten voor onbesuisde wijnaankopen. Vermoed wordt dat een op de twintig flessen peperdure wijn die onder de hamer gaan fake is. Christie's, dat vorig jaar voor 58 miljoen dollar aan zeldzame wijnen veilde, wast zijn handen alvast in onschuld.

"Fraude of niet is vaak een heel dunne lijn", meent de Belgische wijnkenner Alain Boeykens. "Vraag is of het opkrikken van wijn via geur- en smaakcomponenten in alle gevallen frauduleus is. Heel wat wijnmastodonten uit Amerika en Australië hebben hier geen problemen mee". De gewone consument moet zich volgens Boeykens weinig zorgen maken om wijnfraude.

Voor zeldzame en dure wijnen tapt Boeykens uit een ander vaatje: "Met de toenemende vraag - eerst bij de Amerikanen, nu de Russen en binnenkort de Chinezen - wordt ook de verleiding om te knoeien groter. Het klopt dat men steeds meer bedreven wordt in wijnfraude, maar ook de controle en de detectietechnieken zijn de afgelopen jaren steeds doeltreffender geworden. Vandaar dat dit soort feiten vaker het nieuws haalt. Vermoedelijk wordt er tegenwoordig net evenveel met wijn geknoeid als vroeger", aldus Boeykens.

Een extra eiktoets, een bloementoets, framboos of een zoete cederhouttoets: in Amerikaanse wijnen kan het, tot grote ergernis van Franse wijnboeren en andere wijnpuriteinen. "De wereld zou beter of zijn met één vaste regelgeving rond wijn", zegt Boeykens. "Europa heeft zichzelf problemen op de hals gehaald door de VS wijnen te laten exporteren die geproduceerd worden via fruitconcentraat, water, zuren of houtsnippers. Als je ziet dat er in Frankrijk al decennia vruchteloos gediscussieerd wordt over de label 'van oude wijnranken', is het duidelijk dat een wereldwijde regelgeving nog niet voor binnenkort is".

Het jaar 2007 is dus nauwelijks twee maanden ver en kent al twee majeure schandalen. Vorige week bekende de productiechef van wijnhandelaar Geens Benelux uit Aarschot dat het bedrijf jarenlang dure kasteelwijnen heeft vermengd met tafelwijnen van mindere kwaliteit. Speurders stootten in het bedrijf zelfs op een handleiding met verschillende mengformules. De consternatie in wijnland was groot. Winkelketen Makro haalde prompt alle Geenswijnen uit de rekken. Omdat de wijn van een tiental wijnkastelen in Bordeaux afkomstig was, zal de regio Bordeaux zich burgerlijke partij stellen. Het Franse gerecht gaat uitvissen of Geens met Franse handlangers werkte.(MP)

Bron: De Morgen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek