FAVV wil meer geïntegreerd salmonella-actieplan varkens

Het Wetenschappelijk Comité van het Voedselagentschap (FAVV) heeft een document met aanbevelingen gepubliceerd in verband met het salmonella actieplan in de varkenshouderij. Het huidige plan, dat werd ingevoerd vanaf 2007, focust volgens het comité te eenzijdig op de primaire productie. De besmetting van de varkenspopulatie is dan ook slechts weinig gedaald sinds de invoering.
5 maart 2012  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:17

Het Wetenschappelijk Comité van het Voedselagentschap (FAVV) heeft een document met aanbevelingen gepubliceerd in verband met het salmonella actieplan in de varkenshouderij. Het huidige plan, dat werd ingevoerd vanaf 2007, focust volgens het comité te eenzijdig op de primaire productie. De besmetting van de varkenspopulatie is dan ook slechts weinig gedaald sinds de invoering.

Varkensvlees is nog steeds verantwoordelijk voor een belangrijk deel van de voedselgerelateerde gevallen van salmonellabesmetting bij de mens. Door het huidige actieplan te evalueren en aanbevelingen ter verbetering te publiceren, hoopt het comité van het Voedselagentschap het aantal besmettingen in de varkensketen en bij de mens terug te dringen.

Aangezien het aantal besmettingen bij varkens door het huidige actieplan slechts weinig is gedaald, pleit het comité in het algemeen voor een meer geïntegreerde aanpak van de problematiek die de hele keten bestrijkt. Concreet stelt het voor dat insleep van Salmonella in de keten voorkomen moet worden door de aankoop van Salmonella-negatief fokmateriaal en voeder. Daarbij raadt het comité aan om vaccinatie te combineren met een bacteriologische monitoring, en om strengere hygiëne-eisen te stellen aan fokvarkensbedrijven en productiebedrijven.

Verder lanceert het Comité een voorstel om de monitoring van salmonella niet meer te baseren op serologisch onderzoek van vleesvarkens in de bedrijven. Bacteriologisch onderzoek op populatieniveau van slachtvarkens werkt volgens het comité immers beter. “En de vrijgekomen middelen kunnen bijgevolg gebruikt worden om maatregelen in de andere schakels van de keten uit te voeren”, klinkt het nog.

Zo moeten vaccinatie op vleesvarkensbedrijven volgens het comité worden toegelaten, zodat de bedrijven de verspreiding van de ziekte kunnen tegengaan, en moeten de controles bij varkensvoeder worden opgevoerd. Bij dat laatste wordt echter meteen toegevoegd dat het effect pas duidelijk zal worden wanneer zich een voldoende grote besmettingsdaling in de varkenspopulatie voordoet.

Ten slotte pleit het comité nog voor aanzienlijke hygiënische inspanningen op het niveau van het slachthuis en de vleesverwerkende bedrijven, “aangezien zij het meest en het snelst vooruitgang kunnen boeken op vlak van menselijke blootstelling aan salmonella”.

Meer info: Evaluatie van het salmonella actieplan bij varkens

Bron: Eigen verslaggeving/AgriHolland

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek