FAVV: residuen gewasbescherming op groenten en fruit geen risico volksgezondheid

Residuen van gewasbeschermingsmiddelen op groenten en fruit vormen geen gevaar voor de volksgezondheid. Tot deze conclusie is het FAVV gekomen op basis van een analyse van duizenden gecontroleerde monsters van groenten en fruit, granen en andere producten van plantaardige oorsprong die tussen 2014 en 2020 genomen werden. Hiermee weerlegt het federaal voedselagentschap de indruk die gewekt was door Pesticide Action Network (PAN) dat ons fruit ongezond zou zijn.

15 juni 2022  – Laatste update 15 juni 2022 23:03
Lees meer over:

Uit een onderzoek van het Pesticide Action Network (PAN) enkele weken geleden, bleek dat er steeds meer gewasbeschermingsmiddelen op fruit worden aangetroffen en dat België tot de grootgebruikers behoort in Europa. Het onderzoek en de berichtgeving hieromtrent schoot verschillende organisaties en experts in het verkeerde keelgat, waaronder professor Pieter Spanoghe aan de UGent, gespecialiseerd in gewasbeschermingsmiddelen.

Spanoghe stelde dat we over steeds betere meetmethoden beschikken waardoor steeds kleinere dosissen opgespoord kan worden. Bovendien zei hij: “Het is niet omdat er pesticiden teruggevonden worden op fruit, dat er daarom een risico is. Dit beweren wordt terecht als bangmakerij aanzien met een tegengesteld effect op de volksgezondheid. Het kan er namelijk toe leiden dat mensen minder groenten en fruit gaan consumeren en dat is vele malen slechter voor onze volksgezondheid."

Geen risico voor de gezondheid

Uit uitgebreid onderzoek van het federaal voedselagentschap (FAVV), over de periode 2016-2020, blijkt dat er niets mis is met ons voedsel. Van de ongeveer 14.500 tussen 2014 en 2020 gecontroleerde monsters van groenten en fruit, granen en andere producten van plantaardige oorsprong voldeed 97 à 98 procent aan de wettelijke limieten en werd voor 31 procent van de monsters geen residu gedetecteerd. Waar de limieten in enkele gevallen overtreden werden, leverde dit geen gevaar op volgens het FAVV dat daarbij de onder andere met gezondheidsgerelateerde toetsingswaarden, zoals de ‘acute referentiedosis’ (‘acute reference dose’, ARfD) en de ‘aanvaardbare dagelijkse inname’ (‘acceptable daily intake’, ADI) vergeleek.

FAVV komt op basis hiervan tot de volgende conclusie: "Algemeen kan op basis van de FAVV controleresultaten voor de periode 2014 tot en met 2020 besloten worden dat de langetermijnblootstelling van de Belgische consument, waaronder ook kinderen, aan residuen van gewasbeschermingsmiddelen via de consumptie van groenten en fruit geen risico inhield of niet zorgwekkend was, zelfs bij een hoge consumptie van groenten en fruit”, klinkt het bij het voedselagentschap.

De onderzoekers, onder wie Pieter Spanoghe, merken op basis van een voedselconsumptiepeiling van 2014 op dat de consumptie van groenten en fruit van de Belgische bevolking relatief laag is. Indien meer groenten en fruit worden geconsumeerd, zal ook de blootstelling aan gewasbeschermingsmiddelresiduen hoger zijn. “Echter, dit hoeft de consument niet tegen te houden om meer groenten en fruit te consumeren”, stelt het FAVV ons gerust.

Het volledige FAVV-onderzoeksrapport is hier terug te vinden.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek