"FAVV kampt met structureel financieringsprobleem"
nieuwsIn een antwoord op vragen van Nathalie Muylle (CD&V) en Katia della Faille de Leverghem de Limburg Stirum (Open VLD) in de Kamercommissie Volksgezondheid maakte Laruelle bekend dat het Voedselagentschap het voorbije jaar heeft afgesloten met een evenwicht op de begroting. Dat was echter enkel mogelijk door, net zoals de vorige jaren, drastisch te besparen. Het Voedselagentschap kampt met een structureel financieringsprobleem, meent het liberale regeringslid.
Zo zit het agentschap nog met dubieuze schuldvorderingen ter waarde van 9 miljoen euro, een erfenis van het voormalige IVK. Het gecumuleerde tekort dat zich sinds 2002 opstapelt door onbetaalde facturen die het gevolg zijn van de insolvabiliteit van bedrijven of faillissementen bedraagt ondertussen al 21 miljoen euro. Daarnaast bestaan er nog problemen met het nieuwe financieringssysteem dat sinds 2006 bestaat. Niet alle bedrijven die een bijdrage moeten betalen, kunnen worden opgespoord.
Verder diende de inwerkingtreding van het malussysteem - dat bedrijven bestraft die nog geen erkende autocontrole hebben - te worden uitgesteld tot 2009. Dat laatste zorgt ervoor dat er dit jaar 25 miljoen euro minder dan begroot binnenkomt. Het agentschap kreeg van de regering eind vorig jaar wel 14,7 miljoen extra. Door 13,2 miljoen euro besparingen door te voeren - het bevriezen van aanwervingen, uitstellen van investeringen in labs en in informatica - kon de begroting toch in evenwicht worden gebracht. De uitgaven drastisch blijven verlagen, brengt echter de werking van het Voedselagentschap in gevaar, waarschuwde Laruelle woensdag in de commissie.
Er bestaat echter nog een andere reden om de dotatie van de overheid op te trekken, meent Laruelle. De financiering van het agentschap berust in ons land voor een groot deel (50 procent) op de schouders van de privésector. "Dat is niet goed voor de competitiviteit van de bedrijven", dixit Laruelle, die zwaaide met cijfers uit onze buurlanden die aantonen dat de overheid daar 80 procent ophoest.
Laruelle beseft naar eigen zeggen dat de situatie niet in één jaar kan worden rechtgetrokken. Ze wil wel op twee à drie jaar de gemiddelde uitgaven van de buurlanden benaderen. Ook daarom dient dit jaar een bijzondere inspanning te worden geleverd, klonk het. De commissie Volksgezondheid nodigde woensdag overigens de gedelegeerd bestuurder van agentschap, Gilbert Houins, uit om meer uitleg te geven over de werking van het agentschap. Hij bevestigde de cijfers van Laruelle en stelde dat structureel 40 miljoen euro extra nodig is om de financiering recht te trekken. Of de overheid meer en de privé minder moet betalen, daarover wou Houins zich niet uitspreken. Dat is een politieke beslissing, luidde het.
Ook CD&V wil meer geld voor het Voedselagentschap. Nathalie Muylle pleitte voor het opstellen van een stappenplan. Maar, indien de overheid meer bijdraagt, moet ook de sector haar verantwoordelijkheid opnemen en voor een goede autocontrole zorgen, voegde ze eraan toe.(KS)
Bron: Belga