nieuws

"FAVV geeft een dubbel signaal"

nieuws
Dirk Cuypers, voorzitter van het directiecomité van de federale overheidsdienst, vindt het ongepast dat het federale Voedselagentschap (FAVV), het gevaar van de ESBL-bacterie relativeert: "Het FAVV stelt de bevolking gerust en vraagt tegelijkertijd dat iedereen zijn vlees goed bakt. Dat is een dubbel signaal." Ook Test-Aankoop hekelt de crisiscommunicatie van het FAVV.
28 mei 2013  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:22

Dirk Cuypers, voorzitter van het directiecomité van de federale overheidsdienst Volksgezondheid, vindt het ongepast dat het federale Voedselagentschap (FAVV), het gevaar van de ESBL-bacterie relativeert: "Het FAVV stelt de bevolking gerust en vraagt tegelijkertijd dat iedereen zijn vlees goed bakt. Dat is een dubbel signaal." Ook Test-Aankoop hekelt de crisiscommunicatie van het FAVV.

Uit verschillende hoeken klinkt kritiek op de communicatie van het FAVV omtrent de ESBL-bacterie. Dirk Cuypers van de FOD Volksgezondheid vindt de communicatie van het FAVV "misleidend": "Resistente bacteriën zijn niet te onderschatten. Het is ongepast dat het FAVV het gevaar van de ESBL-bacterie relativeert. De overheid moet de bevolking sensibiliseren over resistente bacteriën."

Ook andere bronnen binnen de FOD Volksgezondheid nemen de communicatie van het Voedselagentschap op de korrel: "Het is niet de eerste keer dat het FAVV heel snel zegt dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid. Hetzelfde hoorden we in februari, toen bekendraakte dat in ons land meer dan honderd paarden geslacht werden die niet geschikt waren voor consumptie. Kon het FAVV dat wel zomaar zeggen?"

Consumentenorganisatie Test-Aankoop sluit zich aan bij de kritiek. "Na de krantenberichten over de ESBL-bacterie kregen we heel wat oproepen van bezorgde leden", zegt woordvoerder Ivo Mechels. "Het is onbegrijpelijk dat het FAVV niet zelf met informatie komt. Op haar website zou het bijvoorbeeld kunnen duiden hoe groot het gevaar precies is, en waarop je moet letten als je vlees koopt. Dat heeft niets met paniekzaaierij te maken, wel met goede informatie voor het grote publiek."

Ondertussen wordt ook de onafhankelijkheid van het FAVV in vraag gesteld. Volgens Magda Aelvoet (Groen), die zelf betrokken was bij de oprichting van het Voedselagentschap, zou de crisiscommunicatie beter gestroomlijnd zijn als het onder de minister van Volksgezondheid zou vallen. "De scherpe kantjes van het FAVV zijn eraf sinds het onder landbouw valt", is Aelvoet streng. "Dat de landbouwsector mee in de organen van het FAVV zetelt om beleid mee uit te stippelen, doet daar geen goed aan."

Geert De Poorter van het FAVV pareert die kritiek: "De sector moet mee aan tafel zitten als we beslissingen nemen over zaken als het antibioticagebruik. Alleen als de beslissingen door de sector gedragen worden, geraken we vooruit." Ook Sabine Laruelle (MR), federaal Landbouwminister, weerlegt de aantijgingen van Aelvoet: "Het voedselagentschap werkt in grote onafhankelijkheid, zowel ten opzichte van de minister als ten opzichte van de sector."

Uit recent Nederlands consumentenonderzoek bleek dat ruim 90 procent van het kippenvlees, 40 procent van het kalfsvlees en 13 procent van het rundvlees besmet is met de ESBL-bacterie. Op basis van deze cijfers waarschuwde onder meer professor Herman Goossens ook in ons land voor de bacterie. Dit jaar vond het FAVV de ESBL-bacterie op 37 procent van de kippenvleesstalen, terwijl dat vorig jaar nog 53 procent was.

Het FAVV liet daarop weten dat het in België "de goede kant uitgaat", maar volgens Goossens zijn de Belgische cijfers een onderschatting. "Het is een illusie dat we beter doen dan Nederland.

Bron: Belga / De Standaard

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek