header.home link

FAVV controleerde anderhalf miljard rozen in 2022

13 februari 2023

Het Voedselagentschap (FAVV) heeft afgelopen jaar bijna anderhalf miljard rozen gecontroleerd, zo laat het agentschap weten naar aanleiding van Valentijn. Dat gebeurt in de grenscontroleposten op de luchthavens om te vermijden dat via de zendingen vanuit het buitenland nieuwe plantenziekten en/of -plagen België binnenraken.

Lees meer over:
roze rozen

Naast het waken over de veiligheid van de voedselketen en de gezondheid van dieren, houdt het Voedselagentschap dus ook toezicht op de gezondheid van planten. Jaarlijks controleert het agentschap meer dan 90.000 zendingen van planten en plantaardige producten die toekomen in de Belgische luchthavens. In 2022 ging het om 27.160 gecontroleerde zendingen snijbloemen, die 1.489.753.179 rozen bevatten.

Tijdens zo'n controle bekijken de controleurs van het FAVV of de fytosanitaire certificaten - een gezondheidscertificaat voor planten en plantaardige producten - geldig en correct zijn ingevuld, en worden de bloemen zelf ook onder de loep genomen om te kijken of er geen schadelijke organismen aanwezig zijn.

Vorig jaar werden drie zendingen rozen geweigerd omdat het fytosanitair certificaat ontbrak, onjuist of onvolledig was. In 2021 ging het om tien weigeringen. Van acht zendingen voldeed het fytosanitair certificaat niet, maar bij de twee andere troffen de controleurs een schadelijk organisme aan.

FAVV wijst nog eens op de risico's hiervan zoals de schade die dergelijke organismen kunnen toebrengen aan ons milieu, en bijgevolg aan onze voedselvoorziening, onze economie en onze levenskwaliteit. "Het is dus beter om de insleep van deze plaagorganismen te voorkomen dan te genezen", klinkt het.

Uitgelicht
De Vlaamse bloemensector maakt zich op voor Valentijnsdag, traditioneel het eerste piekmoment van het jaar voor Vlaamse bloemenwinkels, tuincentra en dus siertelers. Vooral ro...
10 februari 2023 Lees meer

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek