header.home link

FAO roept 2021 uit tot Internationaal Jaar van Groenten en Fruit

4 januari 2021

De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) heeft 2021 uitgeroepen tot het Internationaal Jaar van de Groenten en Fruit. “Hiermee willen we het bewustzijn vergroten over de belangrijke rol die groenten en fruit spelen in menselijke voeding, voor de voedselzekerheid en voor het bereiken van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN”, klinkt het.

Lees meer over:
Internationaal Jaar Groenten en Fruit

Door een jaar lang te focussen op het belang van groenten en fruit wil de FAO een aantal doelstellingen bereiken. Zo wil de organisatie het maatschappelijk bewustzijn en de politieke aandacht voor de gezondheidseffecten van groenten en fruit verhogen. Ook wil het via groenten en fruit een gediversifieerd en gebalanceerd dieet promoten. Daarbij moet er ook aandacht zijn voor voedselverliezen en -verspilling.

Daarom wil de Voedsel- en Landbouworganisatie een heel jaar lang goede praktijken in de kijker zetten die onder meer de duurzame productie van groenten en fruit garanderen, maar ook de bewaring, het transport en de verwerking van deze producten optimaliseren. Het belang van een eigen groente- en fruitproductie voor het levensonderhoud en het inkomen van kleine, familiale landbouwondernemingen wordt eveneens onder de aandacht gebracht. Tot slot wil de FAO ook de kracht van landen versterken om innovatieve technieken te adopteren om voedselverlies en -verspillingen tegen te gaan.

De VN wijzen erop dat groenten en fruit een goede voedingsbron vormen van vezels, vitaminen en mineralen. Op die manier kunnen ze bijdragen aan een gezond voedingspatroon dat de kans op overgewicht en hart- en vaatziekten aanzienlijk vermindert. Daarom is het aangewezen om dagelijks minimaal 400 gram of vijf porties groenten en fruit te eten. Vanaf de leeftijd van zes maanden moeten groenten en fruit deel uitmaken van het voedingspatroon, aldus de FAO.

Vorig jaar focuste de FAO op de cruciale rol die planten spelen in de voedselproductie en in het behoud van het evenwicht in ons ecosysteem door 2020 uit te roepen tot het Internationaal Jaar van de Plantengezondheid.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek