Fabriek in Tertre wordt niet stilgelegd, zegt meststoffenfabrikant Yara

De Noorse meststoffenfabrikant Yara ontkent mediaberichten die dinsdag aankondigden dat de fabriek in het Henegouwse Tertre één van de volgende dagen de deuren zou sluiten.

20 september 2022  – Laatst bijgewerkt om 20 september 2022 19:45
Lees meer over:
Yara logo kunstmest

Door de stijgende prijzen voor aardgas, de grondstof voor ammoniak, schroefde Yara wel de productie terug, net als andere producenten van stikstofhoudende meststoffen. Al in augustus kondigde Yara aan dat de productie in Tertre en Sluiskil (Nederland) verminderd zou worden, wat de benutting van de Europese ammoniakcapaciteit zou terugbrengen tot 35 procent.

Vanaf een bepaalde gasprijs is het niet meer economisch interessant om ammoniak te produceren. De gaskosten vertegenwoordigen het merendeel van de productiekosten van ammoniak. "Om te kunnen blijven produceren en rendabel te blijven, zijn we verplicht die stijgingen door de rekenen aan onze klanten en nu de situatie zich aan deze intensiteit ontwikkelt, zijn de klanten niet meer bereid de bijkomende kosten te betalen", zegt de meststoffenfabrikant in een persbericht.

"Onze vestiging in Tertre functioneert momenteel niet op volle kracht (...) De jobs zijn absoluut niet bedreigd", benadrukt Yara. Mocht een deel van de productiemiddelen toch worden stopgezet, kan het personeel ingezet worden voor opleidingen of onderhoudswerkzaamheden, klinkt het nog.

yarakunstmest

“Tijdelijk”

Ook de vakbonden bij Yara in Henegouwen reageerden dinsdag verrast op de mediaberichten. "Iedereen vernam de sluiting via de pers. Ik denk dat in de communicatie het woord "tijdelijk" ontbrak", zegt vakbondsman Lionel Quebela van de socialistische vakbond. Hij bevestigt dat de directie in augustus al heeft laten weten dat de productie van ammoniak vanaf 15 september zou worden stopgezet. "Dat is uitgesteld tot 3 oktober door de stabilisering van de gasprijs. Het is ook niet uitgesloten dat er nieuw uitstel komt".

Persbureau Reuters berichtte dinsdag dat de Yara-fabriek in Tertre één van de volgende dagen de deuren zou moeten sluiten. Volgens Nicolas Broutin, de Franse directeur van Yara, zou de productie opgevangen worden door de fabriek in het Franse Montoir-de-Bretagne, schreef Reuters. In een bericht van het Franse persagentschap AFP waarschuwde Broutin dat onderbrekingen in de bevoorradingsketen van stikstofhoudende meststoffen niet volledig uitgesloten waren.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek