Extra geld voor onderzoek naar nieuwe ziekteverwekkers

De Europese Commissie heeft 12 miljoen euro extra vrijgemaakt voor een onderzoeksprogramma dat het mogelijk moet maken om sneller antwoord te kunnen bieden op uitbraken van nieuwe ziekteverwekkende bacteriën zoals EHEC. “We willen ons onderzoek vooral toespitsen op wat de Europeanen het meest aanbelangt, en volksgezondheid hoort daar zeker bij”, klinkt het.
10 augustus 2011  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:16

De Europese Commissie heeft 12 miljoen euro extra vrijgemaakt voor een onderzoeksprogramma dat het mogelijk moet maken om sneller antwoord te kunnen bieden op uitbraken van nieuwe ziekteverwekkende bacteriën zoals EHEC. “We willen ons onderzoek vooral toespitsen op wat de Europeanen het meest aanbelangt, en volksgezondheid hoort daar zeker bij”, aldus eurocommissaris Máire Geoghegan-Quinn.

Dit najaar gaat het internationaal consortium ANTIGONE - ANTIcipating the Global Onset of Novel Epidemics - van start om de nieuw gevonden variant van E.coli en een reeks andere ziekteverwekkende bacteriën en virussen exact in kaart te brengen. Aan het consortium zullen 14 partners uit zeven Europese landen met elkaar samenwerken.

Wanneer nieuwe of ongekende ziektes opduiken, zal het consortium de betrokken bacteriën analyseren en het onderzoek coördineren. Daarnaast wil ANTIGONE ook manieren ontdekken om de ziektes uit te roeien of lessen trekken om bedreigingen in de toekomst te vermijden. Tot slot wil het project ook de factoren identificeren die ervoor zorgen dat virale en bacteriële pathogenen overgaan van dier op mens.

Bron: Agriholland/eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek