Exportverbod Belgisch varkensvlees opgeheven in 21 van de 29 landen

Twee derde van de landen die na de uitbraak van de Afrikaanse varkenspest (AVP) in ons land in september 2018 de export van Belgisch varkensvlees aan banden legden, hebben die sindsdien opgeheven. Dat meldt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) samen met federaal minister van Landbouw David Clarinval (MR) in een persbericht.

31 mei 2022  – Laatst bijgewerkt om 31 mei 2022 16:11

In september 2018 dook de Afrikaanse Varkenspest op bij wilde everzwijnen in de provincie Luxemburg. Ook al konden de Belgische varkensbedrijven het AVP-virus buiten hun staldeuren houden, stelden 29 landen toch beperkingen in op de invoer van Belgisch.

Voor de uitbraak, in 2017, bedroeg de export van Belgisch varkensvlees naar derde landen zo’n 10 procent van de totale export van varkensvlees. Door de embargo’s van de 29 landen viel ongeveer 70 procent van die markt in de derde landen weg. Tegen eind 2021 hadden 21 landen het importverbod opgeheven, waardoor ongeveer de helft van het verlies werd teruggewonnen.

Toch houden nog steeds acht landen, waaronder China, Wit-Rusland, Australië en Taiwan als belangrijkste afzetmarkten, vast aan hun embargo op Belgisch varkensvlees. Voorts gaat het ook nog om de Dominicaanse Republiek, Sri Lanka, de Seychellen en Peru.

Waakzaamheid blijft belangrijk

België mag er dan wel in geslaagd zijn om de ziekte uit te roeien op zijn grondgebied en zijn ziektevrije status van de Wereldorganisatie voor dierengezondheid (OIE) herwonnen, toch waarschuwt het FAVV ervoor dat de situatie in de rest van Europa niet volledig onder controle is. Zo zijn er nog steeds veel besmettingen in Oost- en Zuidoost-Europa, zowel bij everzwijnen als bij gehouden varkens. Ook dichter bij huis, in het oosten van Duitsland en in Italië, breidt de ziekte uit bij everzwijnen. De laatste melding van een uitbraak dateert van vorige week, toen een haard van AVP werd vastgesteld op een bioboerderij in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg, op zo’n 6 kilometer van de Franse grens.

Jagers die in de getroffen gebieden zijn geweest, worden dan ook aangeraden om een aantal voorzorgsmaatregelen in acht te nemen. Ook consumenten kunnen hun steentje bijdragen door geen vlees of vleeswaren uit de getroffen gebieden mee te nemen en geen vlees of ander keukenafval te voederen aan varkens of everzwijnen.

FAVV wijst varkensbedrijven erop dat de bioveiligheidsmaatregelen correct moeten nageleefd worden. “Zo zijn varkenshouders sinds 2021 verplicht om jaarlijks een risicobeoordeling laten uitvoeren door hun bedrijfsdierenarts. Daarnaast moeten ze ook een actieplan opstellen om de bioveiligheid op het bedrijf te verbeteren”, klinkt het bij het voedselagentschap.

Afrikaanse varkenspest duikt op boogscheut van Franse grens op
Uitgelicht
Een haard van Afrikaanse varkenspest (AVP) is vastgesteld op een varkensboerderij in de Duitse plaats Forchheim am Kaiserstuhl, in de deelstaat Baden-Württemberg. Dat is op am...
30 mei 2022 Lees meer

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek