header.home link

Afrikaanse varkenspest duikt op boogscheut van Franse grens op

30 mei 2022

Een haard van Afrikaanse varkenspest (AVP) is vastgesteld op een varkensboerderij in de Duitse plaats Forchheim am Kaiserstuhl, in de deelstaat Baden-Württemberg. Dat is op amper zes kilometer van de Franse grens. Ook Italië heeft de toestand nog steeds niet onder controle.

everzwijnavpvarkenspestwildzwijn-1280

Sinds 19 mei waren er meerdere varkens op het bedrijf die stierven en bij onderzoek werden de dieren besmet bevonden met het AVP-virus. De ziekte - die voor de mens ongevaarlijk is - werd uiteindelijk vastgesteld bij 16 dieren. Alle 35 varkens op de kleine biologische boerderij werden uit voorzorg geruimd. Het gaat om dieren die buiten liepen. Voorlopig werden geen zieke wilde dieren in de omgeving van de varkensboerderij aangetroffen.

Hoe het virus tot daar geraakt is, is niet duidelijk. Momenteel gaan de Duitse overheden er vanuit dat het virus door menselijk handelen op het bedrijf werd gebracht. Er wordt ook onderzocht of het virus overgesprongen is op de wilde everzwijnenpopulatie.

Reden tot ongerustheid

De haard ligt niet ver van Frankrijk, dat al sinds 1974 geen gevallen van Afrikaanse varkenspest meer kent. Het Franse ministerie van landbouw start een crisiscel op, zo liet het donderdag weten. De Duitse autoriteiten hebben een schutkring ingesteld rond de getroffen boerderij.

Voor Boerenbond zorgt het nieuws over het opduiken van de Afrikaanse varkenspest, ongeveer 800 kilometer van de zone waar Afrikaanse varkenspest aanwezig is in Duitsland, toch wel voor bezorgdheid. “Eerder dit jaar dook de Afrikaanse varkenspest plots op in een everzwijnenpopulatie in Italië en ook bij ons in 2018 werd AVP door menselijk handelen binnengebracht. Het toont aan dat we erg begaan moeten blijven met de bioveiligheid en de aandacht op onze bedrijven zeker niet mogen laten verslappen”, klinkt het bij de landbouworganisatie. “Nu de zomer voor de deur staat is dat zeker een belangrijk aandachtpunt voor het personeel dat tewerkgesteld is vanuit Oost-Europa en bij het maken van een toeristische uitstap naar daar.”

Duitsland en Italië nog niet AVP-vrij

De voorbije maanden bleef het tot nu toe, relatief stil over de Afrikaanse varkenspest in Duitsland. “Dat gaf het gevoel dat de situatie wat meer onder controle was gekomen. Recent nog zijn een aantal gebieden in Brandenburg, die als kerngebieden werden aangeduid, terug opgeheven, gezien er in die gebieden al maanden geen Afrikaanse varkenspestgevallen meer zijn geregistreerd”, aldus nog Boerenbond. Daarmee werden in die gebieden ook alle beperkende maatregelen voor landbouw en bosbouw opgegeven.

In andere gebieden is de situatie dan weer minder bemoedigend. In de voorbije 7 dagen werden er immers 34 nieuwe AVP-gevallen gemeld bij everzwijnen langs de Pools-Duitse grens. Daarvan werden er 32 aangetroffen in de deelstaat Saksen en 2 in Mecklenburg-Voor-Pommeren. Daarmee komt het totaal aantal met AVP-besmette wilde everzwijnen sinds de ontdekking van de AVP in Duitsland op 3.929 te staan.

In Italië is de toestand ook nog niet onder controle. Een paar weken terug werden ten noorden van Rome 4 karkassen van wilde everzwijnen aangetroffen die besmet waren met AVP. De vindplaatsen bevinden zich in het natuurgebied dell'Insugherata, ten noordoosten van Rome met een oppervlakte van 800 hectare. Er zouden in dat gebied enkele duizenden everzwijnen zitten. In de Noord-Italiaanse regio's Ligurië en Piemonte vinden de Italiaanse overheden gemiddeld 1 besmet kadaver per week. Tot nu toe zouden een 120-tal besmette kadavers op het Italiaanse vasteland zijn gevonden. Hiervan werden er 69 aangetroffen in Piemonte, 46 in Ligurië en dus 4 in de regio rond Rome.

Bron: Boerenbond / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek