nieuws

Euroslach vecht weigering milieuvergunning aan

nieuws
Het omstreden pluimveeslachthuis Euroslach heeft van de Vlaamse overheid geen nieuwe milieuvergunning gekregen. Het bedrijf gaat de beslissing nu aanvechten bij de Raad van State. De weigering voor de milieuvergunning is gebaseerd op verschillende argumenten. Zo zouden de gebouwen van het bedrijf nog niet volledig in orde zijn met bepaalde milieutechnische eisen. De slachterij werd in het verleden al meermaals veroordeeld voor het slachten zonder vergunning.
25 januari 2008  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:02
Het omstreden pluimveeslachthuis Euroslach in Kruishoutem heeft van de Vlaamse overheid geen nieuwe milieuvergunning gekregen. Het bedrijf gaat de beslissing nu aanvechten bij de Raad van State. De weigering voor de milieuvergunning is gebaseerd op verschillende argumenten. Zo zouden de gebouwen van het bedrijf nog niet volledig in orde zijn met bepaalde milieutechnische eisen. Er moet onder andere een koeling aan de achterkant van de gebouwen worden geplaatst. Ook bepaalde stedenbouwkundige vergunningen voor de gebouwen zouden niet volledig in orde zijn volgens het ministerieel besluit.

De pluimveeslachterij is allerminst onbesproken. Zo werd het in het verleden meermaals veroordeeld voor het slachten van pluimvee zonder vergunning. In februari 2005 werden de slachtactiviteiten zelfs stilgelegd wegens te grote inbreuken op de wetgeving. De zaakvoerder moest ook al voor de rechter verschijnen voor inbreuken op de stedenbouwkundige wetgeving.

In 2006 had het bedrijf van toenmalig minister van Leefmilieu Kris Peeters (CD&V) een vergunning verkregen om vijf jaar ruim 23.800 stuk pluimvee per dag te slachten. Die beslissing werd vorige zomer door de Raad van State geschorst waardoor de weigering van de bestendige deputatie om een vergunning af te geven weer van kracht was. Tegen deze weigering werd door het slachtbedrijf beroep aangetekend bij de Vlaamse regering, die NV Euroslach nu dus weer in haar ongelijk stelt.

Nv Euroslach evolueerde in de jaren '90 van een agrarische kippenkwekerij naar een industriële slachterij. Buurtbewoners klaagden daardoor ook vaak over geurhinder en overlast van vrachtverkeer. Bij een aanvraag voor een milieuvergunning in 2005 werd er dan ook massaal protest getekend door de buurtbewoners en werd er heel wat mondelinge en schriftelijke bezwaren bij het toenmalige openbaar onderzoek ingediend. Er werd ook een buurtcomité tegen de pluimveeslachterij uit de grond gestampt.

Doordat de jongste jaren de milieuvergunning geweigerd werd, lagen de activiteiten in de gebouwen stil. Of er in de toekomst nog slachtingen kunnen worden uitgevoerd, zal nu door de Raad van State worden beslist.(KS)

Bron: Het Laatste Nieuws

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek