Europese suikerprijs daalt met 36 procent
nieuwsMeer dan twee jaar na de grote hervorming van het Europees landbouwbeleid is met het akkoord nu ook de laatste -en meest gevoelige- gesubsidieerde teelt hervormd. De hervorming van de suikersubsidiëring was absoluut nodig, vermits de Wereldhandelsorganisatie het huidige regime onwettig heeft verklaard. Bovendien moet de totale landbouwhervorming Europa een betere onderhandelingspositie in het kader van de huidige onderhandelingsronde.
Niet dat Europa zomaar subsidies afschaft. De subsidiëring wordt ontkoppeld: het geld wordt betaald aan de boeren, zonder link met het productieniveau. In het WTO-jargon heet het dat de subsidies niet langer handelsverstorend zijn, en dus toegelaten. Het akkoord donderdagnamiddag kwam tot stand door het uitdelen van gunsten aan de meeste lidstaten.
Ieder land had zo haar wensen om de scherpste hoeken van de hervorming af te vijlen. Die werden ingewilligd door de Commissie en het voorzitterschap. Enkel Polen en Griekenland bleven hardnekkig neen zeggen, en konden zo geen gunsten afdwingen. "Ze vergaten zich te laten omkopen", aldus meer ervaren onderhandelaars.
Waar de suikerprijs die Europa garandeert momenteel nog driemaal de wereldmarktprijs is, zal dit in de toekomst zowat het dubbele worden. Die daling wordt vanaf 1 juli 2006 gespreid over vier jaar, en begeleid via een herstructureringsfonds. De sector wordt bovendien voor 64,2 procent gecompenseerd, via een ontkoppelde premie. Landen die hun productie met meer dan de helft afbouwen, kunnen bovendien gedurende enkele jaren aanspraak maken op een hogere compensatie, en hun eigen boeren ook nog iets geven.
De hervorming voorziet niet in de verplichte afbouw van productiequota. Integendeel, enkele landen kregen nog wat extra quotum. De drie Belgische ministers van landbouw (Laruelle, Leterme en Lutgen) hebben vooral geijverd voor stabiliteit in de hervorming. Plannen voor een latere bijsturing zijn geschrapt. Het nieuwe regime geldt tot het productiejaar 2014/2015.
Na afloop van de marathonbesprekingen reageerde EU-landbouwcommissaris Fischer Boel verheugd. Met de suikerhervorming meent ze dat de EU in december in een sterkere onderhandelingspositie aan de WT0-tafel zal plaatsnemen. Wrevel was er dan weer te bespeuren bij minister van Internationale Handel, Karel de Gucht. Blijkbaar was er in de coördinatiecel op Buitenlandse Zaken, waar de Europese standpunten gecoördineerd worden, gevraagd om de eerste voorstellen - de prijsvermindering van 39% en 60% compensatie - te steunen.
NGO's hebben ook teleurgesteld gereageerd op de hervorming. Nu genieten de Europese ex-kolonies (ACP-landen) mee van de subsidies. Zij zullen dus ook lijden onder de prijsdaling, terwijl de compensatie voor hen veel minder is dan voor de Europese boeren.
Bron: Belga