Europese groente- en fruittelers bezorgd over haalbaarheid Farm-to-Fork strategie

De coronacrisis laat zich nog steeds voelen bij de Europese fruit- en groentetelers. Ze maken zich zorgen dat er binnen de voorgestelde Farm-to-Fork strategie onvoldoende rekening wordt gehouden met hun situatie. “De sector kampt nog steeds met hoge productiekosten en -verliezen voor bepaalde producten - tomaten, groenten en steenfruit bijvoorbeeld – en de telers twijfelen of ze wel kunnen blijven werken binnen de doelstellingen van de Farm-to-Fork strategie”, klinkt het bij de werkgroep groenten en fruit van de Europese landbouwkoepel Copa-Cogeca.

30 september 2020  – Laatst bijgewerkt om 30 september 2020 16:42
Lees meer over:

De gecombineerde effecten van de coronacrisis en de nieuwe Farm-to-Fork strategie baart de Europese groente- en fruittelers ernstig zorgen. De situatie is dubbel: van bepaalde groente- en fruitsoorten steeg de prijs tijdens de lockdown, maar dat extraatje was broodnodig om de bedrijven economisch in leven te houden. “Vooral de productiekosten gingen omhoog als gevolg van verschillende beperkingen naar aanleiding van de coronacrisis”, klinkt het.

Ook het gebrek aan seizoenarbeiders, slechte weersomstandigheden, een gebrek aan oplossingen om bepaalde plagen en ziekten te bestrijden en de droogte van voorbije zomer weegt op de sector.  “We spelen nu al met de limieten in bepaalde producties zoals tomaten, groenten en steenfruit”, reageert Luc Vanoirbeek, voorzitter van de werkgroep groenten en fruit bij Copa-Cogeca en Algemeen secretaris van het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT). “Er is niet veel meer nodig voor de situatie kritiek wordt.”

Ik zie niet in hoe we de doelstellingen kunnen halen zonder de prijzen van Europese groenten en fruit voor de eindconsument te verhogen

Luc Vanoirbeek - Voorzitter werkgroep groenten en fruit Copa-Cogeca

Volgens de nieuwe Europese Farm-to-Fork strategie moet het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen gehalveerd worden. “Dat baart ons grote zorgen”, gaat Luc Vanoirbeek verder. “Het zal ongetwijfeld extra kosten met zich meebrengen. Aangezien onze marges al erg krap zijn, zie ik niet in hoe dit zou kunnen gebeuren zonder de prijzen van Europese groenten en fruit voor de eindconsument te verhogen. Het is een simpel feit, maar het lijkt erop dat maar enkele belangrijke besluitvormers in de EU dit op hun agenda hebben staan.”

Een ander belangrijk punt van zorg voor de sector, is het vooruitzicht op een no-deal met het Verenigd Koninkrijk. “We zullen in de frontlinie staan als de onderhandelingen mislukken”, reageert Luc Vanoirbeek. “We vragen de Europese Commissie om maatregelen te nemen om een ‘Brovid’-effect te vermijden. De combinatie van een no-deal Brexit en de covid-19 crisis zou een ongeziene impact hebben op de sector.”

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek