"Europa verbruikt onredelijk veel water"

Het Europees Milieuagentschap (EMA) heeft de lidstaten gewaarschuwd dat hun waterverbruik buitensporig is. Dit leidt steeds meer tot watertekorten, ook in Noord-Europa. Die kunnen bovendien verergeren als gevolg van de opwarming van het klimaat. Om de huidige tendens te keren, stelt het EMA voor water in alle sectoren op basis van het verbruikte volume te tariferen, ook in de landbouwsector. Voorts raadt het rapport landbouw voor de productie van biobrandstof af in streken die met watertekort te kampen hebben.
18 maart 2009  – Laatste update 14 september 2020 14:07
Lees meer over:

Het Europees Milieuagentschap (EMA) heeft de lidstaten gewaarschuwd dat hun waterverbruik buitensporig is. Dit leidt steeds meer tot watertekorten, ook in Noord-Europa. Die kunnen bovendien verergeren als gevolg van de opwarming van het klimaat. "Wat waterverbruik betreft, leven we boven onze stand", aldus EMA-directrice Jacqueline McGlade.

Het zoetwaterverbruik in Europa bedraagt gemiddeld 5.300 kubieke meter per persoon per jaar, wat overeenkomt met de inhoud van twee olympische zwembaden. Slechts 21 procent van het water dient voor consumptie door de bevolking. Zowat 44 procent wordt voor de productie van energie gebruikt, 24 procent voor de landbouw en 11 procent voor de industrie.

Om de huidige tendens te keren, stelt het EMA voor water in alle sectoren op basis van het verbruikte volume te tariferen, ook in de landbouwsector. Voorts raadt het rapport landbouw voor de productie van biobrandstof af in streken die met watertekort te kampen hebben. Ook zou het publiek meer attent gemaakt moeten worden op het probleem. En lekken in de waterdistributie zouden moeten worden gedicht. In sommige regio's van Europa gaat daardoor immers ruim 40 procent van het water verloren.

Het Europees Milieuagentschap herinnert er nog aan dat het ontzilten van zeewater veel energie verslindt en verontreiniging veroorzaakt.

Meer informatie: Water resources in Europe - confronting water scarcity and drought

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek