nieuws

Europa gaat visquota strenger controleren

nieuws
Europa gaat strenger toezien op de naleving van de visquota. Dat hebben de Europese visserijministers beslist in Luxemburg. Voor vissers komt er vanaf volgend jaar een systeem met strafpunten. Wie vijf ernstige inbreuken begaat, dreigt zijn licentie voorgoed kwijt te spelen. Voor de sportvisserij worden voorlopig geen quota in het leven geroepen.
21 oktober 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:09
Lees meer over:

Europa gaat strenger toezien op de naleving van de visquota. Dat hebben de Europese visserijministers beslist in Luxemburg. Voor vissers komt er vanaf volgend jaar een systeem met strafpunten. Wie vijf ernstige inbreuken begaat, dreigt zijn licentie voorgoed kwijt te spelen. Voor de sportvisserij worden voorlopig geen quota in het leven geroepen.

De bestaande controles in de Europese visserijsector staan al vele jaren ter discussie. Lidstaten voeren ze heel verschillend uit, wat leidt tot oneerlijke concurrentie en een negatieve impact op de visbestanden. Het jonge Visserij Controle Agentschap krijgt nu meer macht en er komen zwaardere straffen voor vissers en lidstaten die zich niet aan de regels van het spel houden.

Het ontbreken van straffen voor landen die hun vissers nauwelijks controleren, was een gat in de Europese aanpak, aldus visserijcommissaris Joe Borg. Maar voortaan kan hij frauderende vissers dus sanctioneren en bovendien kunnen lidstaten die de controle van de visquota aan hun laars lappen, een deel van hun Europese steunfondsen kwijtspelen.

Van de door Borg geopperde vangstquota voor de sportvisserij op zee is geen sprake meer. De ministers beslisten wel dat ook deze visserijtak werk moet beginnen maken van visbestandbeheer. Er komt een onderzoek naar de impact van de zeesportvisserij op de visbestanden, en op basis daarvan kunnen maatregelen volgen. In landen als Duitsland, Zweden en Spanje zou die impact niet gering zijn. De lidstaten moeten er ook op toezien dat de vangsten van sportvissers niet in de handel terechtkomen.

Tot slot hebben de visserijministers ook de vangstquota vastgelegd voor kabeljauw in de Baltische Zee. Omdat de bestanden er aan het herstellen zijn, kunnen die verhoogd worden van 8,6 procent in het westen tot 15 procent in het oosten van de Baltische Zee. De vangstquota voor haring gaan wel naar omlaag.

Bron: Het Belang van Limburg/Reuters

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek