EU wil boeren met satelliet bespioneren

De Europese Unie wil zijn boeren binnenkort met een satelliet gaan bespioneren. Met tot op de meter nauwkeurige gegevens over arealen willen de beleidsmakers checken of een bedrijf niet te veel subsidie vangt. Dat staat te lezen in Oogst, het ledenblad van de Nederlandse LTO.
25 november 2004  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:54
De Europese Commissie wil via satellieten vanuit de ruimte gaan controleren of Europese boeren niet ten onrechte Brusselse subsidies opstrijken. Door op afzonderlijke en verdachte boerderijen in te zoomen kan straks tot op een meter nauwkeurig naar de oppervlakte worden gekeken en gecontroleerd worden of de akkers er goed bij liggen. Ook zal goed worden gekeken of onder meer sloten, heggen en het natuurlijk groen rondom de landbouwbedrijven wel volgens de EU-regels worden onderhouden.

Dat toekomstbeeld werd donderdag geschetst tijdens een conferentie in Boedapest over de grote veranderingen die voor het Europese boerenbedrijf op handen zijn. Volgens europarlementariër Jan Mulder (VVD) wordt hiermee rond 73% van de landbouwbegroting, 44 miljard euro in 2004, effectiever gecontroleerd.

Per 1 januari aanstaande krijgen Europese akkerbouwers niet langer subsidies op basis van het volume van hun productie en de uiteenlopende prijzen per product die ze daarvoor maken, maar vrijwel uitsluitend op basis van de omvang van hun areaal en welk product ze verbouwen.

Met behulp van satellieten kan niet alleen de omvang van de netto-landbouwgrond van de boerderijen exact worden berekend, ook kan worden gezien welke producten worden verbouwd. De nieuwe en zeer geavanceerde satellieten, waarmee nu nog uitvoerig wordt proefgedraaid, gaan reeds volgend jaar de lucht in waardoor in 2005 al zo'n tien procent van het oppervlak van de Europese Unie uitvoerig vanuit de lucht kan worden bestudeerd. Doel is om zo snel mogelijk boeren in alle 25 landen te kunnen observeren.

Van de ongeveer 90.000 Nederlandse boeren is ruim de helft een akkerbouwer die Brusselse steun aanvraagt. Een gemiddelde Nederlandse akkerbouwer heeft ongeveer vijftig hectare grond, waarvoor hij gemiddeld 2000 euro steun krijgt per hectare per jaar.

Bron: Financieele Dagblad/Agriholland

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek