EU past normen voor contaminanten in voeding aan
nieuwsSinds dit jaar gelden in de EU overal dezelfde normen voor niet-dioxineachtige (ndl-) PCB’s in levensmiddelen en voor nitraat in sla en spinazie. Ook wat dioxines en dioxine-achtige (dl-) PCB’s betreft, werden aanpassingen doorgevoerd. Zo gelden nu ook maximumgehaltes voor voedingsmiddelen met een laag vetgehalte. Vanaf april gelden bovendien nieuwe normen voor nitraat in rucola.
Deze Europese normen zijn rechtstreeks van toepassing in alle lidstaten en primeren juridisch boven eventuele nationale normen. Volgens de FOD Volksgezondheid zijn de nieuwe normen voor PCB’s, die gelden vanaf 1 januari, strenger dan de reeds bestaande Belgische normen. "Gelet op de dalende trend van PCB-gehaltes in de voedselketen is het logisch dat de nieuwe Europese normen voor bijna alle voedingsmiddelen strenger zijn dan de intussen verouderde Belgische normen", luidt het. Voor nitraat gelden sinds december van vorig jaar al geen afwijkingen meer voor bepaalde lidstaten.
De maximumgehaltes voor dioxines en dl-PCB’s werden aangepast omdat er intussen een nieuwe meetmethode werd geïntroduceerd. Daarenboven gelden nu ook maximumgehaltes voor levensmiddelen met een heel laag vetgehalte (minder dan 1 %), wat voordien niet het geval was. Deze waarden worden echter uitgedrukt op productbasis in plaats van op vetbasis. Ten slotte gelden sinds dit jaar specifieke normen voor voedingsmiddelen voor zuigelingen en peuters.
Bron: Newsletter FOD Volksgezondheid