header.home link

EU moet zich voorbereiden op migratiegolven vanwege voedselonzekerheid, waarschuwt Frontex

11 juli 2022

De Europese Unie moet zich voorbereiden op de komst van nieuwe migratiestromen als gevolg van de onzekerheid over de wereldwijde voedselbevoorrading. Daarvoor heeft directrice ad interim Aija Kalnaja van het Europese grensbewakingsagentschap Frontex maandag gewaarschuwd bij haar aankomst op een informeel beraad van de Europese ministers van Binnenlandse Zaken in Praag.

migratievluchtelinghongerarmoede-1250

Kalnaja onderstreepte dat de EU de voorbije maanden heeft aangetoond dat ze goed voorbereid was op de komst van oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne. "Maar tegelijkertijd moeten we ons als gevolg van de voedselonzekerheid ook voorbereiden op vluchtelingen die afkomstig zijn uit andere regio's", zei ze. "Jullie weten dat het graantransport uit Oekraïne geblokkeerd is. Dat gaat migratiegolven in de hand werken. We moeten ons dus voorbereiden". 

20 miljoen ton graan geblokkeerd

Het Russische militaire offensief in Oekraïne verhindert de graanexport van het land, één van de grootste uitvoerders ter wereld. Ongeveer 20 miljoen ton van de oogst van vorig jaar zit vast in de Oekraïense havens aan de Zwarte Zee. De situatie jaagt de prijzen op de wereldmarkt de hoogte in en zorgt voor grote onzekerheid bij de grote afnemers van Oekraïne, met name landen in Afrika en het Midden-Oosten. 

Rusland stelt dat het toestemming zal geven aan de Oekraïense schepen met voedingsproducten om uit te varen indien het Oekraïense leger de havens ontmijnt. Dat weigert Kiev, dat vreest voor de beveiliging van zijn kusten aan de Zwarte Zee.

De Russische invasie heeft een ongeziene vluchtelingengolf naar de EU op gang getrokken. De Verenigde Naties ramen dat de lidstaten momenteel onderdak geven aan ongeveer 5,6 miljoen mensen uit Oekraïne. Polen herbergt liefst 1,2 miljoen vluchtelingen, maar in verhouding tot het bevolkingsaantal levert huidig EU-voorzitter Tsjechië de grootste inspanning (bijna 400.000).

Eurocommissaris voor Binnenlandse Zaken Ylva Johansson stelde maandag wel vast dat het aantal grensoverschrijdingen tussen Oekraïne en de EU intussen is teruggekeerd naar het niveau van voor de oorlog. Er trekken nu ongeveer evenveel mensen vanuit de EU naar Oekraïne als in de omgekeerde richting. Johansson neemt bovendien aan dat vele Oekraïners in de EU voor het nieuwe schooljaar een beslissing zullen nemen over een eventuele terugkeer.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek