EU heft maatregelen tegen bacterievuur op

Het Europees Parlement heeft een wet gestemd die de maatregelen tegen het besmettelijke bacterievuur opheft. De Limburgse perentelers spreken van een zoveelste opdoffer voor de sector. Want de export naar China komt hierdoor in het gedrang.
7 december 2019  – Laatste update 14 september 2020 14:52
Lees meer over:
Het Europees Parlement heeft een wet gestemd die de maatregelen tegen het besmettelijke bacterievuur opheft. De Limburgse perentelers spreken van een zoveelste opdoffer voor de sector. Want de export naar China komt hierdoor in het gedrang.
Bacterievuur is ook wel gekend als ‘perenvuur’. De ziekte treft onder andere peren, meidoorns, appels, lijster- en jeneverbessen is goed te herkennen omdat de bloesems, bladeren en takken bruinzwart worden, verdorren en afsterven. De plantenziekte kan onder gunstige omstandigheden snel uitgroeien tot een epidemie. Sinds de jaren 80 zijn particulieren, boeren en fruittelers verplicht om bacterievuur te bestrijden.
 
Daar maakt het Europees Parlement nu een eind aan. De nieuwe wet gaat in op 14 december en heft de maatregelen tegen de ziekte op. Bacterievuur is volgens de EU al zo wijd verspreid in Europa dat de quarantainemaatregelen geen zin meer hebben. “Dat heeft grote economische gevolgen voor de sector”, zegt professor Dany Bylemans van het Proefcentrum Fruit in Sint-Truiden aan Het Belang van Limburg. “Zolang er geïnfecteerde struiken of bomen in de buurt van een plantage staan, is het heel moeilijk om bacterievuur tegen te houden. Daarom is de quarantainewet zo belangrijk: die geeft ons een stok achter de deur. Als we niet op tijd ingrijpen wordt heel Haspengouw één groot besmet gebied.”
 
De beslissing komt voor de perentelers uit de lucht gevallen. Tijdens de economische missie in China kwamen hoopvolle geluiden dat de perenexport naar het land zou toenemen. Maar China is enorm streng als het gaat om bacterievuur. De Chinezen controleren in een straal van 1 kilometer en keuren volledige percelen af vanaf ze één geïnfecteerde struik vinden. De vrees bestaat dat China heel Zuid-Limburg als één grote besmette zone zal beschouwen door het opheffen van de wet.
 
Ook Hilde Vautmans, die voor Open Vld in het Europees Parlement zetelt, betreurt de beslissing om bacterievuur als quarantaineziekte te schrappen. “Ik begrijp de ongerustheid van onze perentelers, maar dit betekent helemaal niet dat we bacterievuur niet meer zullen aanpakken.”

Bron: Het Belang van Limburg

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek