header.home link

EU grootste klant van Russische boeren

27 oktober 2021

De Russische landbouwsector blijft stevig groeien. De waarde van de export is met 20% gestegen op een jaar, de Europese Unie is de grootste klant.

Lees meer over:
image

Met een totale exportwaarde van 25 miljard dollar is de Russische agrosector steeds groter en belangrijker aan het worden. De cijfers komen van het Russische Agro Export Centre. Graan blijft het belangrijkste product, met een totale waarde van 7,7 miljard dollar.

Graan is de motor

Granen blijven de motor achter de Russische exportcijfers, al moet het gezegd dat ook de Europese landen stevige exportcijfers hebben gedraaid, onder meer door de tegenvallende oogsten in Noord-Amerika. Tot en met 10 oktober verkochten de Russen voor 7,7 miljard dollar aan granen aan het buitenland verkocht, ondanks exportheffingen die ervoor moeten zorgen dat de Russische prijsinflatie van voedsel onder controle blijft.

De hoogste groeicijfers werden echter gerealiseerd bij de export van oliegewassen en dierlijke producten als zuivel en vlees. Van eerstgenoemde productcategorie vlogen de exportcijfers met 49% omhoog tot een waarde van 5,1 miljard dollar. De exportwaarde van zuivel en vlees producten nam met 29% toe en vertegenwoordigden een waarde van $1,1 miljard.

Europa topimporteur

Landen uit de Europese Unie kochten in bovengenoemde periode de meeste agrarische producten uit Rusland. Er werd voor $3 miljard aan product ingevoerd, 34% meer dan vorig jaar in dezelfde periode. Ook Turkije was een belangrijke afnemer en kocht voor $2,9 miljard aan agrarische goederen (+33%). De top-3 wordt gecomplementeerd door China. Dat land voerde voor $2,6 miljard aan product in (-9%).

De komende jaren staan meer dan 10 miljard dollar aan investeringen gepland in logistiek en infrastructuur voor de exportreus van agrarische commodity's.

 

Bron: Boerenbusiness.nl

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek