EU eist jaarlijks 33 miljoen euro van VS in dispuut over Spaanse olijven
nieuwsDe Europese Unie heeft bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) een verzoek ingediend om jaarlijkse vergeldingsmaatregelen ter waarde van 33 miljoen euro tegen de Verenigde Staten te mogen nemen. Met de maatregelen wil de EU de schade compenseren die Spaanse olijfproducenten al sinds 2018 lijden, toen de Amerikaanse regering onder leiding van president Donald Trump onrechtmatige invoerheffingen op hun olijven instelde.
De regering van de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump voerde in 2018 bijkomende invoerheffingen in op olijven uit Spanje. De olijven werden volgens de Amerikanen zwaar gesubsidieerd door Europa, waardoor ze op hun markt gedumpt werden tegen prijzen onder hun werkelijke waarde. De juridische strijd die volgde is ondertussen al zes jaar bezig zonder grote doorbraken, waarbij de VS nog steeds extra invoerrechten op olijven heft.
Het dispuut treft Spanje hard, want voor de heffing was het land de grootste uitvoerder van olijven naar de VS. Zo was de export in 2017 goed voor 67 miljoen dollar (62 miljoen euro). In 2022 ging het nog om 20 miljoen dollar, inclusief inflatie. Volgens de internationale landbouworganisatie Copa Cogeca loopt het verlies van de Spaanse olijfproducenten ondertussen op naar een totaalsom van 300 miljoen euro.

Juridische strijd
In 2018 trok de EU naar de Wereldhandelsorganisatie (WHO), die drie jaar later oordeelde dat de Amerikaanse invoerrechten in strijd zijn met de internationale handelswetten. De organisatie eiste van de VS om uiterlijk begin 2022 de situatie recht te zetten en opnieuw conform de wet te handelen. Washington ging niet in beroep tegen die uitspraak en hield later vol dat het de vereiste wijzigingen had doorgevoerd. Maar de EU was het daar niet mee eens en vroeg een WTO-panel om de situatie te beoordelen.
Eind 2022 oordeelde dat panel dat de VS de maatregelen niet in overeenstemming heeft gebracht met de WHO-uitspraak. Nochtans moet volgens de WHO-regels een land dat in gebreke wordt gesteld, dit onmiddellijk rechtzetten. Indien dit niet het geval is, mag het klagende land vergeldingsmaatregelen nemen in de vorm van invoertarieven om de negatieve economische gevolgen te compenseren, totdat de WHO-uitspraak nageleefd wordt. En dat deed de Europese Unie deze week.
De EU heeft bij de Wereldhandselsorganisatie toestemming gevraagd om tegenmaatregelen ter waarde van 35 miljoen dollar (33 miljoen euro) te mogen nemen. De VS verzet zich echter tegen het bedrag, waardoor een WHO-arbiter nu zal moeten bepalen hoe hoog de tegenmaatregelen moeten zijn. De EU kondigde ook aan dat ze van plan is om de WHO een lijst te geven van Amerikaanse goederen waarvoor de voorgestelde sancties zouden gelden.
Brussel beschouwt deze zaak als kritiek en wil een duidelijk signaal geven aan partners in derde landen dat de GLB-steun in overeenstemming is met de relevante WHO-regels en dat de Commissie zal optreden om deze te verdedigen.
Uitkijken naar tarievenplan
De vergeldingsmaatregelen van de EU komen er op een cruciaal moment waarbij de hele wereld toekijkt of Trump zijn handelstarieven-plan zal doorvoeren waarmee hij al sinds de verkiezingen dreigt. Zo zouden er tarieven komen van 10 tot 20 procent op alle Europese importproducten, en liet hij deze week ook verstaan 25 procent te heffen op alle goederen uit Mexico en Canada, en een extra 10 procent op de reeds bestaande tarieven voor China. Met zijn plan laat hij merken niet schuw te zijn om opnieuw een handelsoorlog te starten waarbij derden landen opnieuw met vergeldingsancties zullen komen, zoals gebeurde tijdens zijn eerste termijn.

Bron: Euronews / Fortune / Euractiv