EU-Commissie heeft strengere regels voor dierentransport klaar

De Europese Commissie heeft donderdag voor het eerst in 20 jaar nieuwe regels voorgesteld om het welzijn van dieren tijdens het transport te verbeteren. Ook heeft ze plannen klaar om het beroepsmatig fokken van honden en katten voor het eerst op Europees niveau te reguleren. De voorstellen moeten nu goedgekeurd worden door het Europees Parlement en de lidstaten.

7 december 2023  – Laatst bijgewerkt om 7 december 2023 21:23
Lees meer over:

Jaarlijks worden in de Europese Unie ongeveer 1,6 miljard dieren vervoerd, hoofdzakelijk via de weg. De Europese regels rondom dit transport dateren uit 2004 en weerspiegelen niet langer de nieuwste wetenschappelijke inzichten en de bezorgdheid van de burgers over dierenwelzijn, stelt de Commissie. 

Reistijd

Zo stelt de Commissie voor het transport naar het slachthuis een maximale reistijd van 9 uur voor. Momenteel is er niet echt een tijdsbeperking, maar enkel de verplichting om een dag rust in acht te nemen na een reis van 24 tot 29 uur. Voor andere transporten bepleit de Commissie een maximale reistijd van 21 uur, met minstens een uur rust na tien uren. Na die 21 uur reizen moeten de dieren een dag kunnen rusten buiten het voertuig vooraleer de reis voor nog eens maximaal 21 uur kan hervat worden. 

Temperatuur

De Commissie wil ook de minimumruimte voor de verschillende dieren verhogen en het vervoer bij extreme temperaturen aan strenge voorwaarden koppelen. Bij temperaturen boven 30 graden Celsius zou er bijvoorbeeld enkel 's nachts gereden mogen worden. Is het ook dan nog te warm, dan moet er extra ruimte voor de dieren worden voorzien om hittestress te voorkomen. Bij temperaturen boven 25 graden of onder -5 graden mag de reistijd niet meer dan negen uur bedragen. 

Honden en katten

De Commissie wil ook voor het eerst Europese regels voor het welzijn van honden en katten die gefokt of gehouden worden in fokkerijen, dierenwinkels en -asielen. De handel in deze populaire gezelschapsdieren is de voorbije jaren sterk gestegen, tot een jaarlijkse waarde van zo'n 1,3 miljard euro. De regels verschillen echter sterk van land tot land, terwijl er veel bewijzen van ondermaatse praktijken en mishandeling zijn en de illegale handel toeneemt, aldus de Commissie. 

"Bijna de helft van de Europese huishoudens heeft een hond of een kat", stipt Eurocommissaris voor Gezondheid Stella Kyriakides aan. De voorstellen over minimumnormen voor het welzijn van deze dieren en de strenge traceerbaarheidsregels zullen volgens haar "de miljoenen honden en katten die in de EU worden gefokt beter beschermen en toekomstige eigenaren van gezelschapsdieren de broodnodige zekerheid bieden."

"Beperkt tot meest prangende punten"

"Er is geen gebrek geweest aan wetgeving met een grote impact op de landbouwsector in de afgelopen jaren, met een duidelijke vraag vanuit de Europese Volkspartij om nu het tempo wat te laten zakken. Desalniettemin is het begrijpelijk dat dierenwelzijn op de agenda gehouden wordt", zo onthaalt Europarlementslid Tom Vandenkendelaere (CD&V) het voorstel. 

Vandenkendelare juicht alvast toe dat de Commissie zich "beperkt tot de meest prangende punten" rondom het dierentransport, zoals ingekorte reistijden en het waarborgen van ruimte. "Ook de sterk toegenomen illegale handel in honden en katten wordt aan banden gelegd. Dat is een positieve zaak voor bijna de helft van alle huishoudens in Europa die een gezelschapsdier hebben", stelt hij. 

GAIA: Voorstel is onvoldoende"

Dierenrechtenorganisatie GAIA betreurt dat de Europese plannen nog steeds toelaten dat dieren bestemd voor de slacht urenlang vervoerd worden. "Dat kan ook naar landen buiten de EU, zoals Turkije en het Midden-Oosten, en daar zou mishandeling van getransporteerd slachtvee vaak voorkomen", zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. "Dit voorstel is onvoldoende. De duurtijden blijven veel te lang. Men durft maar niet gaan voor dé oplossing voor het massale dierenleed die verre veetransporten teweegbrengen: de vervanging van alle vervoer van levend vee over lange afstanden door vlees in koelwagens."

Over de plannen rond gezelschapsdieren is de organisatie positiever. Er zijn wel bedenkingen over de handhaving in de praktijk en de dierenrechtenorgansatie vrees dat de voorgestelde regels nog afgezwakt zouden worden.

Vervolgstappen

De voorstellen moeten nu goedgekeurd worden door het Europees Parlement en de lidstaten. In afwachting gaat de Commissie de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) ook een advies vragen over het welzijn van dieren die gefokt worden vanwege hun pels. Het is haar voorlopige antwoord op een burgerinitiatief waarin meer dan één miljoen burgers aandrongen op een "bontvrij Europa".

Europese Commissie schuift dierenwelzijn op lange baan
Uitgelicht
Het ziet er niet naar uit dat Europa haar ambities op vlak van dierenwelzijn nog zal waarmaken. Dat blijkt onder meer uit de antwoorden van Eurocommissaris Maroš Šefčovič vori...
12 oktober 2023 Lees meer

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek