Weyts pleit voor een Europees Commissaris voor Dierenwelzijn

De EU en haar lidstaten kunnen en moeten samen meer doen voor dierenwelzijn. Dat is de duidelijke boodschap die het Belgische voorzitterschap van de EU-Raad heeft overgebracht op een conferentie over dierenwelzijn maandag. Hierbij zou de EU volgens Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) baat hebben bij het creëren van een nieuwe onafhankelijke administratie: een dierenwelzijnscommissie.

30 januari 2024  – Laatst bijgewerkt om 30 januari 2024 17:21 Jozefien Verstraete
Lees meer over:

In kader van het Belgisch voorzitterschap van de Europese Raad bracht een dierenwelzijnsconferentie maandag onder meer onze drie regionale ministers van Dierenwelzijn en heel wat beleidsmakers samen. Ook Europees Commissaris voor Voedselveiligheid Stella Kyriakides, die zich de bevoegdheid van dierenwelzijn aantrekt binnen Europa, was aanwezig.

Het Belgische voorzitterschap is van mening dat het tijd is om de regels voor dierenwelzijn steviger aan te pakken op Europees niveau. Daarbij lanceerde Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts op de conferentie een pleidooi om in de nieuwe Europese legislatuur een Europees Commissaris voor Dierenwelzijn aan te duiden.

“Zo zou een echt Europees dierenbeleid vorm kunnen krijgen”, aldus Weyts. “Vlaanderen voert een ambitieus beleid voor dierenwelzijn en voelt daarbij steeds meer de nood aan een Europese aanpak. Er zijn immers heel wat uitdagingen die individuele lidstaten overstijgen. Het probleem is dat dierenwelzijn op Europees niveau geen volwaardige bevoegdheid is en veelal wordt ondergebracht bij Landbouw of Volksgezondheid.”

Europa en dierenwelzijn

Het is niet zo dat dierenwelzijn helemaal niet op de agenda staat van de Europese Unie. In 1974 keurde de Europese Unie reeds de eerste wettekst goed inzake bescherming van dieren. Sindsdien heeft de EU een groot aantal wetten doorgevoerd met betrekking tot dierenwelzijn.

In de Farm-to-Forkstrategie in 2020 werd een algehele herziening van de EU-wetgeving rond dierenwelzijn aangekondigd door de Europese Commissie. De voorstellen zouden de grootste hervorming van de EU-regels voor dierenwelzijn in de afgelopen 20 jaar betekenen. Na die aankondiging werden verschillende initiatieven opgestart en afgerond maar de kers op de taart, alle voorstellen omzetten in wetten of de reeds bestaande wetten hervormen, bleef lang op zich wachten.

In december 2023 was het dan toch zover, toen stelde de Europese Commissie nieuwe regels voor over twee onderwerpen: het dierentransport en het welzijn van katten en honden tijdens het fokken en verhandelen. Over de andere geplande wetgevingsvoorstellen zoals onder meer de dierenwelzijnsetikettering, een geleidelijke ban van kooisystemen en een halt op de verkoop en productie van bont liet de Europese Commissie weten dat de studies en werken daarvoor nog lopende zijn. Hoogstwaarschijnlijk zal de volgende Commissie opnieuw moeten beslissen wat er mee gedaan wordt.

Commissaris voor Dierenwelzijn?

Mede door het lange wachten op de aangekondigde wetsherziening lieten enkele Europarlementsleden ballonnetjes op of de EU geen nood heeft aan een Commissaris voor Dierenwelzijn. Weyts is hierbij dus niet de enige, alsook niet de eerste met zijn pleidooi. Een sterke voorvechter van dit idee is Luxemburgse Europarlementslid Tilly Metz. “We hebben behoefte aan een coherente en holistische aanpak van dierenwelzijn in de EU, ondersteund door middelen”, aldus Metz vorig jaar in een interview aan Euractiv.

Dierenwelzijn valt momenteel onder de bevoegdheden Commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid Kyriakides. Maar dit wordt niet expliciet genoemd in haar titel. Ook andere commissies zijn nauw betrokken bij het onderwerp zoals de landbouw- en milieucommissie. Volgens voorstanders zou een vermelding van dierenwelzijn in de functietitel echter betekenen dat “iemand effectief verantwoordelijkheid hiervoor zou opnemen”.

“Dierenwelzijn is op Vlaams niveau een volwaardige bevoegdheid geworden en nu moet dat ook gebeuren op Europees niveau”, zegt Weyts. “Door het ontbreken van een Commissaris van Dierenwelzijn en een onafhankelijke administratie zijn er geen aparte Europese ministerraden rond Dierenwelzijn. Er is rond gedeelde uitdagingen geen coherente aanpak en het thema staat niet op de Europese agenda.”

Bron: Euractiv / eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek