Er komt geen Vlaams streefcijfer voor biolandbouw

Eén van de doelstellingen van de Green Deal van de Europese Unie is om 25 procent van het areaal biologisch te bewerken tegen 2030. Zal Vlaanderen ook een doelstelling voorop stellen, wilde Vlaams parlementslid Arnout Coel (N-VA) weten van Landbouwminister Hilde Crevits (CD&V). Het antwoord luidt ‘nee’, maar er wordt wel stevig geïnvesteerd in de sector.

16 december 2020  – Laatst bijgewerkt om 23 december 2020 8:19
Lees meer over:

Op dit moment bedraagt het aandeel van de biologische landbouwareaal in Vlaanderen amper 1,4 procent. De cijfers tonen wel een stijgende trend. Het aantal bioboeren is het laatste jaar met 9 procent gestegen en het areaal met 10 procent. “Maar als we dat vergelijken met andere regio’s, zoals Wallonië, hinken we stevig achterop”, stelt Arnout Coel (N-VA) in de plenaire zitten van het Vlaams parlement. Hij vraagt zich af of het niet opportuun is om ook in Vlaanderen een streefcijfer naar voren te schuiven.

Minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) benadrukt dat het zeker de bedoeling is om te groeien in de biolandbouw. “Een hard cijfer plak ik er niet op. Maar ik engageer me wel om de miljoenen die we investeren, goed te besteden zodat we een stijging in zowel vraag als aanbod krijgen. Daar is de sector zelf ook vragende partij voor.”

Investeren in vraag en aanbod

De Vlaamse regering trekt jaarlijks 5 miljoen euro uit voor de biosector. Daarvan is een deel gereserveerd voor bioboeren in omschakeling. “Het duurt 2 jaar voordat zij het label bio mogen gebruiken”, aldus Crevits. “Daarom is het belangrijk om hen financieel te ondersteunen in de periode van omschakeling.”

Daarnaast wil de minister ook investeren in lokale overlegplatformen, zoals de bioclusters, waar boeren, afnemers en verwerkers elkaar leren kennen. “Maar we moeten mensen ook warm maken om voor bio te kiezen. Daarom is het belangrijk om in te zetten op communicatie, denk aan de initiatieven zoals Bio zoekt Keten en de promotiecampagnes van VLAM.”

De cijfers van het marktaandeel biologische voeding bewijzen de noodzaak van de investeringen in die communicatie naar de consument. Op dit moment bedraagt dat marktaandeel amper 2,6 procent. “In de komende periode is het van groot belang om te focussen op lokale voeding en duurzame eetgewoontes. Lokaal is uiteraard geen synoniem voor bio, maar promotie voor het lokale zal ook de interesse in bio verhogen”, stelt Crevits.

We moeten het patroon doorbreken van als burger voor veilige voeding te zijn, maar als consument in de winkel de laagste prijs te gaan opzoeken

Hilde Crevits - Vlaams minister van Landbouw (CD&V)

Charter ‘Lekkers van bij ons’

Sinds het uitbreken van de coronacrisis besteden de mensen meer aandacht voor lokale voeding en hebben ze massaal hun weg gevonden naar de korte keten. “Die verhoogde aandacht wil ik zeker vasthouden. Maar we moeten ook het patroon doorbreken van als burger voor veilige voeding te zijn, maar als consument in de winkel de laagste prijs te gaan opzoeken.”

Daarvoor heeft ze, samen met de voedingssector, handel en horeca, het charter rond lokaal voedsel in het leven geroepen. Dat charter moet lokale voeding in de kijker zetten en de band tussen boer en burger versterken. “Ik ben ervan overtuigd dat dit de interesse van de consument kan lokken en dat de bereidheid van mensen om iets meer te betalen voor lokaal geproduceerde voeding, waar ook biovoeding zijn plaats in heeft, groter wordt. Hiervoor maken we middelen vrij en zetten we belangrijke stappen. Het is de bedoeling om rond onze biolandbouw verder een positief verhaal te schrijven.”

Biosector tevreden

BioForum, sectororganisatie van de Vlaamse biologische landbouw- en voedingssector, is tevreden dat de minister voor groei pleit. “Wij hoeven niet zo nodig een streefcijfer, we willen vooral veel ambitie als het over bio gaat", zegt directeur Lieve Vercauteren. "We zijn daarom blij om te horen dat de minister ook na 2022 het Strategisch plan bio wil voortzetten. Voor ons moet dat nieuwe plan ook meer inzetten op een stijging van de vraag naar bio. Dat kan bijvoorbeeld door meer bio te voorzien bij overheidsopdrachten.”

BioForum maakt een kleine kanttekening over die promotie van lokaal voedsel. Vercauteren: “We zijn uiteraard voorstander, maar hopen wel dat er daarnaast ook verder ingezet zal worden op de promotie van bio, waarbij vooral de sterktes van biologische voeding verder in de verf gezet worden.”

Crevits wil lokale voeding op de kaart zetten
Uitgelicht
Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) wil lokale voeding meer promoten. Samen met 23 partners uit de agrovoedingsketen wil ze de komende maanden alle Vlamingen...
3 september 2020 Lees meer

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek