"Elke legkip verdient tweede leven"

Elke legkip die onder het slagersmes dreigt te belanden, mag hopen op een reddingsactie vanuit Wallonië. Maryse Borremans heeft al het leven gered van 15.000 legkippen.
25 augustus 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:09

Elke legkip die aan het eind van haar carrière onder het slagersmes dreigt te belanden, mag hopen op een reddingsactie vanuit Wallonië. Maryse Borremans uit het Luikse Velroux redt al tien jaar lang duizenden kippen van het kapblok. "Ik vind dat elke werkkip een tweede leven verdient. En of ze nu Vlaams of Waals kakelen, ze zijn allemaal welkom", zegt de vrouw.

De 59-jarige Maryse Borremans heeft een tuin van meer dan één hectare, waar honderden hennen naar hartelust maïskorreltjes kunnen pikken. Veel kippen hebben vergroeide teennagels, weinig pluimen en lijken gestresseerd. "Ze zijn dan ook nog maar net toegekomen van een legbatterij. Over een maand of twee zijn ze er weer helemaal bovenop en zoek ik voor hen geschikte adoptieouders", vertelt Borremans in Het Laatste Nieuws.

"Elk jaar stap ik drie tot vier keer in mijn camionette en schuim ik overal in het land legbatterijen af. Waar er kippen in de soep dreigen te belanden, teken ik present", luidt het. Een legbatterijkip die bij Borremans terechtkomt, leeft gemiddeld nog 4,5 jaar. Opmerkelijk is dat de vrouw meestal gecontacteerd wordt door de eigenaars van de legbatterijen zelf. "Na tien jaar en 15.000 geredde kippen kennen ze me intussen wel".

De prijs die Borremans aan de kippenboeren moet betalen, ligt rond 1 à 1,5 euro per kip. Of ze dit werk nog lang wil volhouden? Eind volgend jaar moet ze alleszins haar woning uit omdat de zoon van de verhuurder het huis wil bewonen. Daarom is ze dringend op zoek naar een nieuwe stek voor zichzelf en de kippen. "Eender waar, ook in Vlaanderen. Zolang er maar een terrein voorzien is van minstens één hectare".

Meer informatie: Maryse Borremans, 04/250 54 60

Bron: Het Laatste Nieuws

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek