Elf landen ondertekenen gemeenschappelijke verklaring over visserijconflict met Britten

Elf landen, waaronder ook België, hebben een gemeenschappelijke verklaring ondertekend waarin ze hun kritiek uiten op de reactie van het Verenigd Koninkrijk in de kwestie van de visvergunningen in Britse wateren. Frankrijk had opgeroepen om een Europees front te vormen na de beslissing van de Britten om maar een beperkt aantal Europese boten meer toe te laten in hun wateren.

12 oktober 2021  – Laatst bijgewerkt om 12 oktober 2021 17:02

"Het antwoord van het Verenigd Koninkrijk op de aanvragen voor visvergunningen is onvolledig en ongepast", zegt het Franse ministerie van Zee, in een persbericht, na een Europese ministerraad van Landbouw en Visvangst in Luxemburg. België, Cyprus, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Nederland, Portugal, Spanje en Zweden ondertekenden de verklaring.

Het post-brexitakkoord, dat eind vorig jaar werd gesloten tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie, bepaalt dat Europese vissers kunnen blijven werken in sommige Britse wateren. Ze moeten wel een vergunning hebben waarbij ze moesten aantonen dat ze er eerder al hebben gevist. Maar Fransen en Britten discussiëren over welke bewijzen daarvoor precies moeten geleverd worden.

Het Verenigd Koninkrijk en het kanaaleiland Jersey kenden in totaal iets meer dan 200 definitieve vergunningen toe in de betrokken visgebieden (de zone van 6-12 zeemijl van de Britse kust en de Kanaaleilanden). Frankrijk eist er nog 244. De Fransen zijn van mening dat de Britten hun afspraken niet nakomen en dreigden al de energiebevoorrading van de Kanaaleilanden aan banden te leggen. Eerder blokkeerden Franse vissers al de belangrijkste haven op Jersey.

Alleen met een collectief antwoord kunnen we op een serene manier de onderhandelingen met de Britten tegemoet zien

Annick Girardin - Franse minister van Zee

"Deze gemeenschappelijke verklaring is een belangrijke stap, want alleen met een collectief antwoord zal de Europese Unie op een serene manier de onderhandelingen met onze Britse partner kunnen tegemoet zien", zei Annick Girardin, de Franse minister van Zee, in het persbericht. Girardin zei ook dat de Europese en Franse antwoorden op de Britse voorstellen later deze maand publiek gemaakt zullen worden.

Afspraken over de visserijsector stonden vorig jaar centraal tijdens de onderhandelingen over een post-brexitakkoord. Het opnieuw controleren van de eigen territoriale wateren was voor de Britten een absolute must, terwijl Frankrijk, België en enkele anderen Europese lidstaten vooral bezorgd waren - en zijn - om de toekomst van hun visserijsector.

Frankrijk wil Kanaaleilanden afschakelen in visserijoorlog
Uitgelicht
De Franse staatssecretaris voor Europese Zaken Clément Beaune dreigt met het stopzetten van energiebevoorrading aan de Britse Kanaaleilanden. Dat zei hij aan de Franse radioze...
5 oktober 2021 Lees meer

Bron: Belga

Beeld: ILVO

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek