Eet je voor het klimaat beter lokale groenten en fruit?

Misschien sta jij ook wel eens in de supermarkt te onderzoeken waar de groenten en fruit vandaan komen. Je wil wat ecologischer beginnen leven en laat daarom de bananen uit Peru, de boontjes uit Kenia en druiven uit Australië, links liggen. Die komen van zo ver, en dat kan toch niet goed zijn voor het klimaat? Experte duurzame voeding Tessa Avermaete (KU Leuven) stelt dat die denkwijze niet altijd terecht is en legt uit waarom het soms juist goed is dat we ook groenten en fruit eten dat niet van bij ons is.

30 juni 2021  – Laatste update 30 juni 2021 17:03
Lees meer over:
korteketen-groenten-markt-1250-nb

Is het echt altijd de meest duurzame keuze om Belgisch fruit en groenten te kopen? “Het gaat misschien in tegen wat je spontaan zou denken, maar het is niet zo erg om groenten en fruit te eten die van ver komen”, weet Tessa Avermaete, expert duurzame voeding.

Waar je wel op kan letten, is dat je bijvoorbeeld in de herfst geen appelen en peren uit Nieuw-Zeeland koopt. “Want die komen dan vers uit onze eigen boomgaard”, legt Avermaete uit. “Of in het najaar druiven uit Australië, want die komen evengoed uit Frankrijk, wat toch een pak minder ver is. Het is zeker een goed idee om seizoensgebonden te eten, en het zal ook beter smaken. Het gaat er niet om waar onze voeding vandaan komt, maar wat er op je bord ligt.”

Meer weten? Tessa Avermaete legt het je haarfijn uit in deze video.

Bron: Eigen verslaggeving / Eos

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek