Eerste resultaten van Blue Deal bekend
nieuwsIn de zomer van 2020 werd de Blue Deal in Vlaanderen gelanceerd, het plan om de strijd tegen droogte en waterschaarste structureel aan te pakken. Drie jaar later zijn voor het eerst een aantal kerncijfers gebundeld. Zo is sinds de Blue Deal 5.000 hectare natte natuur gerealiseerd en werden er 48 stuwtjes aangelegd in landbouwgebied.
Naar aanleiding van de derde verjaardag van de Blue Deal heeft het kabinet van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) cijfers opgevraagd bij de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) wat de Blue Deal concreet al op het terrein heeft betekend.
5.000 hectare natte natuur
Sinds de Blue Deal is er 5.000 hectare natte natuur gerealiseerd en is het voorzien om daar nog 1.000 hectare bij te doen. Van die 5.000 hectare werd er effectief 1.430 hectare natte natuur gecreëerd en ontstond 3.500 hectare als neveneffect bij ontwikkelingsprojecten. De ondergrond van natte natuur zoals moerassen, meren en rivieren houdt water langer vast waardoor het water meer tijd krijgt om in te sijpelen. Hierdoor wordt de natuurlijke sponsfunctie hersteld. Ook het opnieuw natuurlijk inrichten van waterlopen heeft hetzelfde doel en staat ingeschreven in de Blue Deal. Tot nu toe werd 20 kilometer aan rechtgetrokken rivieren opnieuw ingericht waardoor ze terug kronkelen. Bovenop die 20 kilometer moet nog minstens 68 kilometer bijkomen.
Hergebruikt afvalwater
De Blue Deal investeert ook in circulair watergebruik. Hierbij gaat het om afvalwater van bedrijven en gezinnen dat gezuiverd wordt en opnieuw kan gebruikt worden voor industriële toepassingen of zelfs als drinkwater. Door de investeringen zal op jaarbasis minstens 23,8 miljard liter of 9.526 olympische zwembaden aan afvalwater hergebruikt kunnen worden. Er gaat ook wat minder drinkwater verloren. Door lekken te dichten in de waterleidingen is er al 9,4 miljard liter of 3.780 olympische zwembaden bespaard.
Ontharding
De Vlaamse regering hoopt met de Blue Deal in het totaal 113 hectare te ontharden. Momenteel staat de teller op 11 hectare. “Dit cijfer gaat louter om de projecten die wij gefinancierd hebben", verduidelijkt woordvoerder Andy Pieters aan VRT NWS. “De totale som zou veel groter zijn als je ook de inspanningen meetelt van de lokale besturen, die bij nieuwe projecten rekening houden met de doelstellingen van de Blue Deal.” In mei publiceerde het departement Omgeving cijfers waaruit zou blijken dat de verharding stilaan lijkt te stabiliseren.
Stuwtjes
Door de Blue Deal worden in landbouwgebied maatregelen uitgevoerd om meer water te bufferen en vast te houden zodat er meer water beschikbaar is in droge perioden. Eén van de maatregelen is het installeren van stuwtjes. Zo werden reeds 48 stuwtjes geplaatst en zullen er in de toekomst nog 516 stuwtjes bijkomend aangelegd worden.
De Blue Deal startte met een initieel budget van 75 miljoen euro, maar intussen is al meer dan een half miljard euro vrijgemaakt. Ondertussen werd de Blue Deal ook in een decreet gegoten waarbij elke toekomstige Vlaamse regering verplicht is om een eigen Blue Deal met concrete doelstellingen en investeringen op te maken.

Bron: Eigen berichtgeving / VRT NWS