Eerste herenboeren woonden langs Jordaan

Bij de Jordaan zijn 5000 jaar oude graansilo's gevonden. Uit de vondst blijkt dat de hedendaagse regels voor verstandig graanbeheer al in de oudheid toegepast werden.
25 juni 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:08
Lees meer over:

Recent is bij de Jordaan een complex van 19 graansilo's gevonden. Ze zijn zo'n 5.000 jaar oud. Uit de vondst blijkt dat de hedendaagse regels voor verstandig graanbeheer al in de oudheid toegepast werden. Aan de Dode Zee vonden archeologen silo's van maar liefst 11.300 jaar oud, lang voor er van landbouw sprake was.

In Dhra, aan de Dode-Zeekust in Jordanië, zijn vier graansilo's gevonden van 11.300 jaar oud, melden archeologen deze week in de Proceedings of the National Academy of Sciences. Het is een paradoxale vondst omdat er in die tijd nog geen echte landbouw bestond.

De ontdekking van de 11.300 jaar oude graansilo's is opmerkelijk omdat het zaaien en oogsten van graan pas zo'n vijfhonderd tot duizend jaar later begon. De silo's waren ooit gevuld met wilde gerst, zo blijkt uit plantenresten in de buurt. De vondst bevestigt dat cruciale sociale elementen van de 'landbouwrevolutie', zoals permanente bewoning op één plek, al bestonden voordat er daadwerkelijk landbouw bestond.

Een andere bijzondere ontdekking deden archeologen aan de westelijke Jordaanoever . Daar is een complex van 19 grote graansilo's gevonden, die dateren uit de periode 3.200 tot 2.600 jaar voor Christus. Ze zijn een tot vier meter in doorsnee, zo meldt het vakblad Antiquity.

De familiesilo's konden 15 tot 36 ton graan bevatten, terwijl een individu aan 200 kilo per jaar genoeg heeft. Om 20 ton te oogsten, was in deze periode ongeveer 40 hectare land nodig. De silo's beantwoorden aan de hedendaagse eisen voor verstandig graanbeheer: rond, meerdere bij elkaar en opgesteld in rijen.

Of in de familiesilo's de opbrengst van eigen landerijen lag, of indien het om een belastingsopbrengst onder de vorm van graan ging, is onduidelijk.
 

 

Bron: De Standaard

Beeld: Antiquity

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek