Eerste Belgische vissersvaartuig brengt vis aan land in Britse haven

Eind vorige week heeft het eerste Belgische vissersvaartuig, de Z.571, verse tong aan land gebracht in de haven van het Britse Milford. “Het is een gangbare praktijk dat onze vissers de tong, pladijs en zeeduivel die ze vangen in de Britse wateren aan wal brengen in een Britse haven”, legt Vlaams minister van Landbouw en Visserij Hilde Crevits uit. “Zo bereikt de verse vis ons land sneller via gekoeld wegtransport en wordt er ook minder energie verbruikt.” De brexit maakte deze werkwijze echter omslachtiger, maar de Vlaamse visserij pikt de draad weer op.

11 juni 2021  – Laatst bijgewerkt om 13 juni 2021 14:48
Lees meer over:

Door de Brexit is de aanlanding en doorvoer van verse tong, pladijs en zeeduivel, strikter geregeld. Er komen voor onze vissers heel wat meer formaliteiten bij kijken. Zo heeft het Verenigd Koninkrijk bepaald dat vis enkel aan land kan worden gebracht in enkele daartoe aangewezen Britse havens.

Om de nieuwe wetgeving uit te testen, ondernam het vaartuig Z.571 eind vorige week een korte visreis en bracht het de vangst aan wal in de haven van Milford. De vangst bestond voornamelijk uit tong. De vracht werd verder vervoerd via een koeltransport doorheen het Verenigd Koninkrijk naar Tilbury, waar het op de ferry gezet werd richting Zeebrugge. De verse vis kon daarna verkocht worden in de Vlaamse Visveiling.

Er zullen wel nog bijkomende testreizen nodig zijn om deze zware administratieve procedures om te zetten

Hilde Crevits - Vlaams minister van Landbouw en Visserij

“Door de intense en constructieve samenwerking tussen heel wat partijen is de eerste testreis vrij vlot verlopen”, reageert Vlaams minister van Landbouw en Visserij Hilde Crevits. “Het aantal partners is dan ook niet min: de reders en de vissers, de Rederscentrale, de Vlaamse Visveiling, de transporteur, het departement Landbouw en Visserij, de douane en het FAVV. Met deze eerste testreis werden de moeilijkheden van een dergelijk traject nogmaals duidelijk. Heel wat documenten en formulieren kenden meerdere versies vooraleer ze door de Britse overheid werden aanvaard. Er volgt nu verdere evaluatie.”

“Het is de bedoeling dat verse vis, gevangen in Britse wateren via koeltransporten snel en zonder omwegen onze visveilingen kan bereiken”, vult de minister aan. “Er zullen wel nog bijkomende testreizen nodig zijn om deze zware administratieve procedures om te zetten zodat dit terug een gangbare praktijk kan worden.”

Bron: Eigen verslaggeving

Beeld: ILVO

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek