header.home link

Een derde meer pv’s in bos- en natuurgebieden

16 februari 2022

Vorig jaar zijn er in Vlaanderen 565 processen-verbaal uitgeschreven voor overtredingen in bos- en natuurgebieden. Dat is een stijging met 31 procent of bijna een derde tegenover de 419 pv's in 2019. Dat blijkt uit cijfers van Agentschap Natuur en Bos (ANB) en Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). De overtredingen gaan van illegale kappingen tot stroperij en sluikstorten.

Lees meer over:

Het totale aantal vaststellingen en overtredingen is sinds 2019 gestegen van 1.551 naar 2.450 in 2021. Dat heeft volgens minister Demir met verschillende zaken te maken. Zo kan de coronacrisis een rol gespeeld hebben, want door corona waren er meer ogen op het terrein, wat geleid heeft tot meer meldingen. Daarnaast zijn er acht bijkomende natuurinspecteurs ingezet en was er een verhoogde aandacht voor specifieke thema’s zoals zwerfvuil of honden aan de leiband. 

De nieuwe natuurinspecteurs waren weliswaar nog in hun 'meeloopperiode', maar schreven ondertussen ook al handhavingsstukken. Nadat ze volledig ingewerkt zijn, zal het aantal handhavingsstukken mogelijk nog een klein beetje stijgen. 

“Onze natuur in Vlaanderen is kwetsbaar, we moeten er dan ook goed zorg voor dragen”, aldus Demir. “Aan zware overtredingen zoals illegale kappingen, stroping of beschadiging van onze natuur moet paal en perk gesteld worden. Maar ook het achterlaten van afval kan ook bijzonder schadelijk zijn voor planten en dieren, om nog maar te zwijgen van de netheid.”

De toename heeft volgens minister Demir niet per definitie te maken met een groter aantal overtredingen, maar vooral met een algemene verhoging van de pakkans. “Handhaven en beboeten is geen doel op zich. We willen er vooral voor zorgen dat we onze natuur- en bosgebieden beter beschermen, ondanks het feit dat meer mensen ervan komen genieten”, besluit Demir.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek