header.home link

Eddy Leloup verlaat Milcobel op 1 mei

22 januari 2021

Eddy Leloup heeft aangekondigd dat hij stopt als Directeur Milk & Farms bij Milcobel. “Het is een weloverwogen en persoonlijke keuze”, benadrukt hij. Daardoor zullen weliswaar de hervormingsplannen voor het Milk & Farms departement ook sneller uitgerold worden dan eerst voorzien.

Lees meer over:

Zoals de kaarten nu liggen, zal Leloup op 1 mei 2021 “de fakkel van een hertekende Milk & Farms-afdeling doorgeven”, zo staat te lezen in een nota die Milcobel op 20 januari uitstuurde naar zijn leden. Het administratieve team van Milk & Farms zal in de toekomst een positie innemen dichter bij het Finance-departement. Een logische zet, aldus de coöperatie, want “de melkgeldafrekening en leden-kapitaalbeheer zijn sterk geconnecteerd met de kernactiviteiten van de Finance-afdeling”. Die afdeling wordt sinds 1 januari 2021 geleid door financieel directeur Pierre Stevens.

Ingeborg Van Wonterghem neemt de logistieke organisatie van de melkophaling en de daarbijhorende kwaliteitsopvolging voor haar rekening. De komende weken wordt bekeken hoe dit departement kan versterkt worden om haar in deze nieuwe rol te ondersteunen. Zelf zal Van Wonterghem rechtstreeks aan CEO Nils van Dam rapporteren.

De nota stipuleert verder nog dat “coöperatiezaken en fieldwerking in overleg met de Raad van Bestuur naar een vernieuwde opstelling gebracht worden die toekomstbestendig is en beter aansluit op een vernieuwde bestuurlijke werking”. De leiding van deze afdeling blijft voorlopig nog in handen van Eddy Leloup. In de komende weken zal hij de toekomstige aansturing ervan helpen definiëren en selecteren.

Het jammerlijke vertrek van 173 leden zal een positief effect hebben voor degenen die blijven

Eddy Leloup - Afscheidnemend directeur Milk & Farms bij Milcobel

“In de komende drie maanden ga ik de projecten die op de plank liggen, verder afwerken”, vertelt Leloup. “We zijn bezig met verschillende trajecten binnen onze coöperatie. Zo moet het nieuwe melkprijssysteem tegen 1 mei operationeel worden, de eerste stap van ons duurzaamheidsprogramma  moet uitgerold worden, de tot nu toe bestaande hoeveelheidspremies worden verlaagd, de invoering van de duurzaamheidspremies en de communicatie errond, de kapitaalsverhoging,  … Het blijft business as usual tot 1 mei.”

Leloup is ruim 12 jaar actief binnen Milcobel. In die periode stond hij – samen met z’n medewerkers in het Departement Milk & Farms – (voorheen ‘Coöperatiezaken) – in voor het relatiebeheer met de leden-leveraars van de coöperatie. Hij benadrukt dat zijn vertrek een weloverwogen persoonlijke keuze is. Over zijn toekomstplannen wil hij nog niet veel kwijt, maar hij blijft wel actief in de sector. “Ik wil mijn kennis en ervaring beschikbaar stellen voor landbouwbedrijven, in een kleinere en minder tumultueuze omgeving”, vertelt hij daarover.

173 leden verlaten de coöperatie

Op vandaag hebben 173 Milcobel-leden aangekondigd dat ze vertrekken, goed voor 170 miljoen liter op jaarbasis of 10 procent van de melkaanvoer. Maar dat brengt de coöperatie zeker niet in de problemen, klinkt het. Eerder werd beslist om de drinksfabriek in Schoten te sluiten, die jaarlijks een hoeveelheid van ongeveer 130 miljoen liter melk verwerkte. De gedaalde hoeveelheid melk maakt het mogelijk om de producten met laagste toegevoegde waarde te schrappen uit het gamma. “Dit betekent een opwaartse injectie voor de melkprijs”, stelt Leloup. “Het jammerlijke vertrek van leden zal een positief effect hebben voor degenen die blijven.”

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek