Earth Overshoot Day blijft vooruitschuiven
nieuwsVanaf maandag heeft de mensheid alle middelen gebruikt die de planeet dit jaar kan aanbieden. Dat is twee maanden eerder dan 20 jaar geleden, blijkt uit berekeningen van het Global Footprint Network. "De mensheid gebruikt de natuurlijke hulpbronnen 1,75 keer sneller dan onze planeet ze op een jaar tijd kan hernieuwen”, stelt de organisatie. Om de ‘earth overshoot day’ te kunnen laten verschuiven naar 31 december, moet vooral de uitstoot van broeikasgassen dalen. Die uitstoot is goed voor 60 procent van onze wereldwijde ecologische voetafdruk. Iedereen kan zijn persoonlijke ecologische voetafdruk berekenen met de Footprint Calculator.
Dit jaar valt ‘earth overshoot day’ op 29 juli, opnieuw een beetje vroeger dan de voorgaande jaren. Ter vergelijking: 20 jaar geleden waren de hulpbronnen van de aarde begin oktober opgebruikt en 40 jaar geleden liep de mensheid begin november tegen zijn limieten aan. Vandaag consumeren we het equivalent van de natuurlijke hulpbronnen die 1,75 keer de aarde kan produceren. “Die overconsumptie is mogelijk omdat we ons natuurlijk kapitaal uitputten”, aldus het Global Footprint Netwerk, “maar zo brengen we de grondstofzekerheid van toekomstige generaties in gevaar.”
De negatieve effecten daarvan zijn vandaag al zichtbaar in de vorm van ontbossing, bodemerosie, biodiversiteitsverlies en de groeiende CO2-uitstoot. Die uitstoot van broeikasgassen doet het klimaat opwarmen en zadelt ons op met meer extreme weersfenomenen. “De mensheid zal uiteindelijk genoegen moeten nemen met wat de aarde te bieden heeft. De balans zal hersteld worden, ofwel door een natuurramp ofwel doordat de mens zelf de regie in handen neemt”, zegt Mathis Wackernagel, bedenker van de ecologische voetafdruk.
Dit jaar legt zijn organisatie de nadruk op de oplossingen die er zijn om ‘overshoot day’ voor ons uit te schuiven. Een interactieve kaart toont dat er acties mogelijk zijn op vijf terreinen: steden, energie, voedsel, bevolking en planeet. Slagen we er bijvoorbeeld in om de CO2-uitstoot door fossiele brandstoffen te halveren, dan wint de mensheid 93 dagen. Door de consumptie van dierlijke eiwitten te halveren, kunnen we 15 dagen per jaar winnen en door voedselverspilling te halveren, zouden we 10 dagen tijd terug kopen.
Ieder jaar vijf dagen vooruitgang boeken, volstaat om de mensheid tegen 2050 binnen de grenzen van de planeet te doen leven. Jaarlijks berekenen 2,5 miljoen mensen hun ecologische voetafdruk en persoonlijke ‘overshoot day’, deelt het Global Footprint Network nog mee. De rekenmodule is beschikbaar in acht talen, en is vooral confronterend voor Amerikanen, Australiërs en Russen.
Maak zelf de berekening met de Footprint Calculator.
Bron: Belga / eigen verslaggeving
Beeld: Overshootday.org