Dure grondstoffen baren voedingsindustrie kopzorgen
nieuwsNa eieren en suiker zijn nu ook de plantaardige vetten duurder geworden. Aangezien dit basisgrondstoffen zijn voor de voedingsindustrie, laten diverse voedingsproducenten weten dat de situatie stilaan problematisch wordt. Alternatieve ingrediënten vinden, is niet evident. Bovendien kunnen die de smaak van een product wijzigen, iets wat een voedingsproducent te allen tijden wil vermijden.
De prijs van palmolie, veruit het meest gebruikte vet in voeding, is dit jaar al met 9,5 procent toegenomen. Die van sojaolie met 7,5 procent. Unilever, de tweede grootste voedingsgroep ter wereld, schoof tijdens de presentatie van zijn jaarresultaten al naar voren dat het verwacht dat de prijzen voor zijn grondstoffen dit jaar met vijf procent zullen stijgen. Analisten vrezen dat het zelfs tien procent zal zijn. Palmolie en andere plantaardige vetten nemen daarvan een derde voor hun rekening.
Chris Moris, directeur van FEVIA, de federatie van de voedingsindustrie in België, geeft toe dat de volatiele prijs van palmolie, sojaolie en andere landbouwproducten, de voedingsbedrijven onder zware druk zet. “Ze proberen die hogere kosten te compenseren door hun productieproces aan te passen en erop te besparen, maar dat is niet altijd vanzelfsprekend. Een andere oplossing is de hogere prijzen doorrekenen aan de klanten, maar dat aanvaarden de supermarkten niet. Elk bedrijf zit in zeer moeilijke prijsonderhandelingen met zijn afnemers”.
Volgens Moris is de kans groot dat koekjes, chocolade, maar ook mayonaise, sauzen, margarines en soepen binnenkort duurder worden. Cijfers van FEVIA tonen aan dat de prijzen van grondstoffen in 2011 met 29 procent zijn gestegen. En in 2010 waren ze ook al met zo’n 11 procent aangedikt. Die cijfers omvatten alle basisingrediënten van de voedingsindustrie, gaande van cacao, suiker, granen tot olie.
Prijsdalingen zitten er niet meteen aan te komen. Analisten gaan ervan uit dat de prijs voor palmolie dit jaar nog zal toenemen. Dat komt enerzijds door tegenvallende oogsten in Maleisië en Indonesië, maar ook omdat de productie van sojaolie gevoelig lager ligt dan andere jaren.
Bron: De Tijd