Dua wil uitstoot ammoniak fors terugdringen

"Als Vlaanderen de ammoniakdoelstellingen - een vermindering van 40 procent in 2002 in vergelijking met 1990 - wil realiseren zijn bijkomende stalmaatregelen nodig", beklemtoonde Dua op haar persconferentie. Daarvoor wordt de Vlaamse milieureglementering (VLAREM) gewijzigd
4 oktober 2001  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:52
"Als Vlaanderen de ammoniakdoelstellingen - een vermindering van 40 procent in 2002 in vergelijking met 1990 - wil realiseren zijn bijkomende stalmaatregelen nodig", beklemtoonde Dua op haar persconferentie. Daarvoor wordt de Vlaamse milieureglementering (VLAREM) gewijzigd.

Dua wil van de afstandsregels in VLAREM voor landbouwbedrijven (die er kwamen ten tijde van de varkenspest) echte milieuregels maken. De aanpassing van de regelgeving was één van de punten uit het addendum dat aan de Vlaamse regeerverklaring werd gevoegd bij de bevoegdheidswissel in het voorjaar.

De nieuwe regels moeten zowel de ammoniakemissie terugdringen als de geurhinder verminderen. Ammoniak is een scherp riekend gas dat niet onmiddellijk gevaar oplevert voor de volksgezondheid. Wel werkt het verzuring en het broeikaseffect in de hand. De belangrijkste bron van ammoniak is de veeteelt. Vlaanderen is wereldwijd één van de koplopers op het gebied van ammoniakuitstoot.

Varkens-, rundvee- en pluimveehouders die een nieuwe stal bouwen (in principe kan een nieuwe inrichting pas vanaf 2005 wanneer de stand-still wordt opgeheven) mogen dit pas op voorwaarde dat het om een ammoniakemissiearme stal gaat. Wie z'n stal omvormt moet er eveneens voor zorgen dat die (nagenoeg) uitstootvrij wordt gemaakt, tenzij het om stallen gaat die nog geen 10 jaar oud zijn. Het uitschakelen van de uitstoot kan bijvoorbeeld door spoelsystemen en klimaatregeling in de stallen.

Alle pluimvee- en rundveestallen moeten tegen begin 2010 ammoniakemissiearm zijn, voor varkensstallen dient dat begin 2008 gebeurd te zijn. Wie z'n vergunning voor een bestaande inrichting voor lange tijd wil verlengen kan dat tot voorbij die data, op voorwaarde dat tegen 2008/2010 de stallen uitstootvrij zullen zijn.

Over de maatregel wordt de komende tijd ruim overleg gevoerd met de landbouworganisaties. Maar alvast André Bracke van de Vereniging van Varkenshouders liet weten dat hij de deadlines nauwelijks haalbaar acht. Vooral oudere boeren zouden dure stalinvesteringen niet zien zitten.

Er wordt alvast gewerkt aan een aanpassing van de reglementering van het VLIF (Vlaams Landbouw Investeringsfonds) met het oog op een hogere betoelaging van diervriendelijke en/of ammoniakreductie-stallen.

Een opsteker voor de boeren was alvast het streven van Dua om een vervroegde herziening van de vergunning mogelijk te maken. Als een landbouwer bijvoorbeeld 3 jaar voor het einde van de vergunning nieuwe investeringen plant, moet hij een bedrijfszekerheid gegarandeerd krijgen die de 3 jaar overstijgt.

Tot slot kondigde Dua nog aan dat de superheffing voor mestverwerkingsplicht dit jaar zal geïnd worden, niettegenstaande de mestverwerking nog altijd in de kinderschoenen staat. "Maar we moeten de sector het signaal blijven geven dat er resoluut voor verwerking moet gekozen worden", klonk het. "En dat ze dat zelf zal moeten betalen", ging Dua verder. Op dit moment zijn 30 mestverwerkingsinstallaties vergund, waaronder 4 grote, aldus adviseur Hilde Vandendriesche.

Overigens heeft de Vlaamse regering zoals gepland ook dit jaar 1 miljard frank (24,8 miljoen euro) veil voor de vrijwillige afbouw van de varkensstapel. "Tja, ik had natuurlijk meer gewild", aldus Dua, die waarschuwt niet te euforisch te doen over de milieu-effecten van de afbouw. Met de beloofde 3 miljard (74,37 miljoen euro) over 3 jaar (2001-2003) zou 10 procent van het mestoverschot kunnen worden weggewerkt.

Ondertussen blijft er overleg tussen het Vlaams gewest en de Europese instanties over de Europese nitraatrichtlijn. Een tijd geleden kondigde Europa aan dat het België voor het Europees hof van justitie daagt wegens het niet-naleven van die richtlijn. "Maar zover is het nog lang niet", klinkt het op het kabinet-Dua. Optimistische resultaten van het MAP-meetpunt in het najaar zouden Europa alsnog gunstig kunnen stemmen, is daar de overtuiging.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek