Driekwart van bedreigde inheemse planten veiliggesteld in zadenbank Plantentuin Meise

nieuws

De Plantentuin van Meise heeft zaden ingezameld van 75 procent van de bedreigde inheemse plantensoorten in België. Dankzij de zadenbank kunnen deze soorten tot een eeuw lang bewaard worden. “Deze mijlpaal benadrukt nogmaals de vooruitgang van Vlaanderen”, zegt Matthias Diependaele (N-VA).

11 februari 2025 Lize Dieltjens
Lees meer over:
Zadenbank Plantentuin Meise - Copyright Jeroen Vranckaert

Een belangrijke mijlpaal voor het behoud van inheemse flora in België, noemt de Plantentuin van Meise het in een persbericht. Door een samenwerking met Natuurpunt werd driekwart van de zaden van soorten op de Rode Lijst van Vlaanderen ingezameld. De zaden kunnen meer dan een eeuw lang bewaard worden in de zadenbank, bij een tempratuur van -20 graden.

De plantenzaden worden bewaard in ex situ collecties, dat wil zeggen dat ze buiten de natuurlijke omgeving worden bijgehouden. Minstens 20 procent van de zaden is bruikbaar voor regeneratie- en herstelprogramma’s. 

Minister-president en minister van Innovatie Matthias Diependaele benadrukt het belang hiervan: “Plantentuin Meise geniet internationale erkenning voor zijn collecties en onderzoek. Dit succes toont aan hoe Vlaanderen vooruitgang boekt in ecologische expertise en innovatie.”

Global Strategy for Plant Conservation

Het bewaren van de zaden is één van de doelstellingen van de Global Strategy for Plant Conservation, een wereldwijde strategie voor het behoud van planten. Die strategie werd aangenomen in 2002, tijdens de Conferentie over Biologische Diversiteit (CBD). Elk deelnemend land moet aan de hand van nationale strategieën en actieplannen zijn biodiversiteit behouden, beschermen en verbeteren.

“We hebben onze zadenbank sinds het begin van de jaren 1980, als één van de eerste in Europa”, zegt Sandrine Godefroid, plantkundige in de zadenbank van Plantentuin Meise. “Dankzij de geklimatiseerde kamers kunnen de zaden meer dan een eeuw lang levensvatbaar blijven.” Geen enkele nationale zadenbank van de Europese Unie bereikte eerder dit resultaat.

Met de recente opening van de moderne zadenbank en het kassencomplex de Groene Ark in mei 2024, zet Plantentuin Meise verdere stappen in natuurbehoud. “Aangezien natuurbescherming een regionale bevoegdheid is, zal de oogst van zaden nu in het zuiden van het land voortgezet worden. We hopen een gelijkaardig resultaat te bereiken voor de flora op de Waalse Rode Lijst”, sluit Godefroid af.

zadenbankPlantentuinMeise-copyrightJeroenVranckaert

De 'Doomsday Vault' 

De zadenbank in Plantentuin Meise is niet de enige in zijn soort. Wereldwijd werken zo’n 2.000 botanische tuinen samen. Eén van de bekendste zadenbanken is de ‘Doomsday Vault’, officieel de Svalbard Global Seed Vault, in het Noorse Spitsbergen. Die zadenbank werd in 2008 opgericht als back-up voor de biodiversiteit van landbouwgewassen. De kluis zit diep in de permafrost en is beschermd tegen natuurrampen of menselijke conflicten. Er worden miljoenen zaden van elk land uit de wereld bewaard aan een temperatuur van -18 graden, waardoor de zaden eeuwenlang levensvatbaar blijven.

Studie: "Geef boeren 1.000 euro per hectare en milieucrisis is opgelost"
Uitgelicht
Op sommige dingen kan je geen prijs zetten, maar wel op duurzame landbouw. Urgenda, een Nederlandse onafhankelijke duurzaamheidsorganisatie, becijfert dat boeren met een toela...
10 februari 2025 Lees meer

Beeld: Jeroen Vranckaert

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek