Drie jaar cel voor spilfiguur fipronilcrisis, deels met uitstel

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Patrick R. (49) uit Ravels vrijdag veroordeeld tot drie jaar cel, waarvan een jaar effectief, en een boete van 200.000 euro met uitstel. Hij bracht enkele jaren geleden een natuurlijk "wondermiddel" op de markt om bloedluis bij pluimvee mee te bestrijden, maar had er de toxische stof fipronil onder gemengd. De gevolgen waren desastreus: honderden pluimveebedrijven in België en Nederland werden in de zomer van 2017 geblokkeerd, nadat het goedje in kippeneieren was aangetroffen. De gedupeerden kregen meer dan 20 miljoen euro aan schadevergoedingen toegekend.

4 juni 2021  – Laatst bijgewerkt om 4 juni 2021 18:21
Lees meer over:

Bij het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) kwam op 2 juni 2017 een melding binnen van een eierbrekerij uit Sint-Niklaas, dat bij staalname fipronil was aangetroffen in eieren bestemd voor menselijke consumptie. Fipronil is efficiënt in de bestrijding van parasieten bij dieren, maar is schadelijk voor de mens en mag dus niet worden gebruikt bij dieren die bestemd zijn voor de voedselketen. 

De eierbrekerij had de eieren ontvangen van een pluimveehouderij in Lokeren. De Nederlandse ontsmettingsfirma Chickfriend had de stallen er een bloedluisbehandeling met het product Dega-16 gegeven. Dat product werd ontwikkeld door Agro Remijsen, het bedrijf van Patrick R. en zijn vrouw. Het werd aangeprezen als een honderd procent natuurlijk middel op basis van menthol en eucalyptusolie, maar bevatte dus ook de toxische stof fipronil, wat bewust niet op het etiket vermeld werd. 

Patrick R. en zijn vrouw hadden de fipronil ingevoerd vanuit Roemenië en verder verdeeld zonder over de nodige vergunningen te beschikken. Dega-16 werd onder meer geleverd aan de firma Chickfriend, die het verder verdeelde in Nederland. De twee bestuurders werden daar in april al veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf voor hun aandeel in de fipronilcrisis.

Criminele organisatie

De feiten werden op een dermate georganiseerde wijze gepleegd, dat er volgens de rechtbank sprake is van een criminele organisatie, wat een primeur is voor een milieudossier. "De beklaagden brachten door hun handelen de volksgezondheid in gevaar en veroorzaakten een enorme economische schade binnen de pluimveesector", klonk het in het vonnis. 

De partner van Patrick R. kreeg achttien maanden cel met uitstel en 20.000 euro boete met uitstel. De rechtbank verklaarde lastens het duo 215.000 euro verbeurd. Agro Remijsen werd bij verstek veroordeeld tot 20.000 euro boete met uitstel. Een illegaal vermogen van 100.000 euro werd verbeurdverklaard. 

Eén van de servicebedrijven die het product gebruikte bij klanten om de stallingen te reinigen, werd veroordeeld tot 20.000 euro boete met uitstel. De zaakvoerder kreeg achttien maanden cel met uitstel en eveneens 20.000 euro boete met uitstel. Lastens hen werd 50.000 euro verbeurdverklaard.

De twee overige servicebedrijven en hun zaakvoerders werden vrijgesproken. De rechtbank vond het onvoldoende aangetoond dat zij op de hoogte waren van de aanwezigheid van fipronil in het door hen aangekochte bestrijdingsmiddel. 

De rechtbank toonde zich eerder mild in de opgelegde celstraffen en boetes, maar de beklaagden moeten wel ruim 22,8 miljoen euro aan schadevergoedingen betalen aan onder meer de getroffen pluimveebedrijven, het FAVV en afvalstoffenmaatschappij OVAM.

Of de fikse schadevergoedingen zullen betaald worden, blijft maar de vraag. Volgens Pieter Helsen, de advocaat van de hoofdbeklaagde, is zijn cliënt alles kwijtgeraakt door deze affaire. “Het lijkt me niet realistisch dat hij die schadevergoedingen ooit zal kunnen betalen”, vertelt hij aan VRT NWS.

Bron: Belga / VRT NWS

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek