Dit waren de Kempense boeren die in Nederland gingen demonstreren

De protestactie naar aanleiding van de stikstofplannen van de Nederlandse overheid trok woensdag tienduizenden boeren en tractoren naar het Gelderse plaatsje Stroe. Ook enkele Vlaamse boeren toonden zich solidair met onze Noorderburen en reisden met hun tractoren naar de manifestatie af. VILT volgde hierbij een aantal Kempense boeren. Ze vertrokken om 03u30 uit Weelde en waren pas rond middernacht weer thuis. Waarom waren zij daar? Hier volgen hun portretten.

23 juni 2022  – Laatst bijgewerkt om 24 juni 2022 7:53
Lees meer over:
Kempense boeren in NL

Vijf tractoren sterk was de delegatie uit Weelde-Ravels die woensdag om 03u30 verzamelde bij het plaatselijke gemeentehuis om vervolgens in colonne af te zakken naar het boerenprotest bij onze noorderburen in het Gelderse dorpje Stroe, een rit van 140 kilometer. Met het vroege vertrekuur hoopten zij de ochtendspits te vermijden, maar dat pakte anders uit. Pas na 13u kwam de delegatie op het protestterrein aan waar zij zich aansloot bij de tienduizenden demonstrerende boeren uit alle hoeken van Nederland. Een melkveehouder uit Veendam, in het uiterste noorden van Nederland, was ook rond 4u vertrokken en kwam pas om 15u op het veld aan.

Sympathie voor de boeren

Onderweg was de Vlaamse boeren de aandacht van de Nederlandse bevolking en de sympathie voor de boeren opgevallen. “Mensen zaten aan de kant van de weg en staken hun duimen op en wij kregen gratis drinken en ijsjes”,  vertelt vleeskalverhouder Dave Van de Pol. Gunter Klaassen zei in een vlog dat Nederlandse burgers zich bewuster zijn van de desastreuse impact van het stikstofbeleid in vergelijking met de Vlamingen. Het wordt volgens hem tijd dat de urgentie ook in Vlaanderen doordringt. "Wie moet er anders voor ons eten zorgen als er straks geen boeren meer over zijn?"

Door naar Nederland te trekken wilden de Vlamingen hun sympathie tonen voor de Nederlandse collega's. Ook uit anderen Vlaamse gemeenten waren overigens boeren naar Nederland gekomen. Zo spraken we ook met Matthias Sergeant, boer uit De Pinte, die zich in Terneuzen bij Nederlandse collega's had gevoegd om in colonne naar Stroe te rijden. Ook uit Limburg waren er naar verluidt Vlaamse boeren. “Wij zitten in hetzelfde schuitje. Door de stikstofplannen hangt onze toekomst aan een zijden draadje. Wie weet kunnen we eens een keer samen naar Brussel trekken”, verklaart een andere Vlaamse boer zijn deelname.


Dit zijn de Kempense boeren en het “schuitje” waar zij in zitten

s-Dave van den Pol

Dave Van de Pol

Vleeskalverenhouder uit Weelde. “Ik heb twee jaar geleden een vergunning gekregen voor een nieuwe stal en ben een jaar geleden begonnen met bouwen. De laatste stal is in november 2021 in gebruik genomen en nu staat onze toekomst op het spel. Wij hebben nota bene een emissiearm systeem geïnstalleerd en nu worden we gestraft.”

De veehouder verklaart zijn investering door te wijzen op het politiek-maatschappelijk klimaat. “Om te blijven boeren, moeten en willen wij iets doen aan onze uitstoot.” Het stalsysteem van Van de Pol wordt in de varkenshouderij erkend. Voor de rundveehouderij staat hij niet op de PAS-lijst.

s-Jan Wellens

Jan Wellens

“Voor de vleeskalverenhouderij staan er geen realistische maatregelen op de PAS-lijst”, stelt Jan Wellens uit Vosselaar, Turnhout. Zijn bedrijf telt 1.450 kalveren. Daarnaast exploiteert hij een pensionstalling voor paarden en fungeert zijn bedrijf ook als zorgboerderij. Hij nam de zaak twee jaar geleden over en investeerde onder andere in hoge ventilatiekokers. Deze kokers zouden ervoor zorgen dat de ammoniak hoger opstijgt en de stikstof op deze manier verder verspreidt en de directe gebiedsimpact minder groot is. Maar ook dit systeem is niet erkend.

Tijdens de infoavond met Demir in Merksplas stipte Wellens’ vrouw aan dat jonge boeren bevoordeeld worden in de subsidietoekenning. Boeren tot 40 jaar krijgen immers een groter percentage vergoed van stikstofreducerende maatregelen dan boeren boven de 40. Wellens is 41 jaar.

s-Jelle Pauwels

Jelle Pauwels

Loonwerker uit Vlimmeren (Beerse). Was ook aanwezig bij de infoavond met Demir in Merksplas vorige week. Daar viel hij op met zijn hoorn, die met een draaiarm aangezwengeld wordt en veel lawaai produceert. Deze hoorn ontlokte Demir in Merksplas nog de opmerking of dat alarm voor haar bestemd was. Ook in Nederland had hij zijn hoorn mee.

Hij verklaart zijn zorgen en aanwezigheid in Nederland als volgt: “Er is meer aan de hand dan de 41 rode bedrijven waar vaak over gesproken wordt. Dit stikstofakkoord heeft een desastreuse impact op alle landbouwbedrijven in Vlaanderen. In de huidige vorm zal het ertoe leiden dat het laatste landbouwbedrijf over 10 jaar zijn boeken zal neerleggen. Mijn klanten zijn veelal boeren. Ook loonwerkers – en andere sectoren die verbonden zijn aan de landbouw – hebben dus veel te vrezen van de huidige plannen.”.

s-Friso Bruurs

Friso Bruurs

Mestkalverenhouder uit Arendonk. Zijn bedrijf valt in de perimeter van het Turnhouts Vennegebied die onder de huidige stikstof zeer hard getroffen wordt. In het gebied zal nagenoeg nulbemesting gelden. Bruurs ziet met deze plannen de toekomst voor zijn bedrijf en dat van collega-boeren somber in. “Niet alleen zal het moeilijk zijn om verder te doen, ook zullen de grondprijzen enorm zakken.”

Hij vraagt meer tijd en een minder rigoureus en “onrealistisch plan” op korte termijn. “Er zijn de komende jaren veel landbouwers gestopt en de komende jaren zullen er meer volgen. Op deze manier lost het (stikstof)probleem zichzelf op. Ook verdient de technologie meer kans. Er kunnen pas nieuwe technologieën op de PAS-lijst toegevoegd worden als het Wetenschappelijk Comité PAS geïnstalleerd is. Daarna moeten die zich over nieuwe technologieën buigen. Als de technologie erkend is, moet je een vergunning aanvragen, daarna moet je met de bank in gesprek en vervolgens moet je nog bouwen. Daar gaat minstens drie jaar overheen en in 2027 wordt de stikstofemissie voor het eerst geëvolueerd en kan er ingegrepen worden. Dat is veel te snel.”

s-Hans Thielemans

Hans Thielemans

Melkveehouder uit Weelde. “Wij zijn twee jaar geleden uit het dorp verhuisd naar een andere locatie waar we een nieuwe stal hebben gebouwd. Alle vergunningen waren in orde. Nog maar twee jaar later zitten we in grote onzekerheid.” Zijn bedrijf met 180 melkkoeien zit net buiten de perimeters van het Turnhouts Vennengebied, waar strenge depositienormen gelden.

Maar wat brengt de toekomst? “In 2030 wordt de perimeter misschien uitgebreid. Dan wordt de stikstofemissie immers andermaal onder de loep genomen.” Thielemans, die als een van de 25 Vlaamse melkveehouders coöperant is van FrieslandCampina, melkt met robots. Hierdoor hij zich heeft kunnen vrij maken om de Nederlandse collega’s een hart onder de riem te steken.

s-Gunter Klaassen

Gunter Klaasen

Braadkippenhouder uit Ravels. Hij heeft net een kippenwisseling in de stal gehad waardoor deze nu bevolkt is met kuikens. “Ik heb ze vanochtend een keer gevoederd en daarmee kunnen ze zich een heel eind redden. Als er op dit moment volwassen kippen zou hebben, was ik niet gegaan. Dat risico kan ik mij niet permitteren. Als er iets gebeurt, zou ik nog jaren voor niets moeten werken.”

Klaasen bouwde recent een nieuwe stal waarbij hij VLAIO-subsidie ontving voor emissiereducerende maatregelen. Met de huidige plannen voor het Turnhouts Vennengebied  vreest ook hij voor het voortbestaan van zijn bedrijf.” Klaasen ontpopte zich tijdens de demonstratiedag onbedoeld als woordvoerder voor de Kempense deelnemers. Niet alleen vlogde en berichtte hij aan VILT, ook stond hij VTM en Radio 1 te woord. Ook de Nederlandse handelskrant NRC vroeg bij VILT zijn contactgegevens op en plant later deze week een reportage bij hem.

LIVEBLOG: Dit was het Nederlandse (en Vlaamse) boerenprotest tegen het stikstofbeleid
Uitgelicht
Tienduizenden Nederlandse landbouwers protesteerden woensdag tegen het stikstofbeleid van de regering-Rutte. Met ruim 40.000 boeren die afzakten naar het dorpje Stroe, gaat he...
22 juni 2022 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek